Így lesz tökéletesen selymes a vaníliasodó

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vaníliás tejsodó hatalmas találmány. A pudingállapotot megelőző sűrű, folyós vaníliaszósz számtalan édesség, sütemény - kelt tészta, piskóta, morzsasüti, palacsinta és még sorolhatnánk -kísérője lehet. A minőségi alapanyagokból készült sodó kiemeli az ízeket, és csodás krémes textúrája körülöleli a kísért desszertet.

A vaníliasodó pompás, ám komisz szerzet. Az elkészítése nem tűnik bonyolultnak, pedig van benne buktató bőven. Kicsapódó tojás, gyanúsan kunkorodó lisztgiliszták. Egy-két ilyen eset, és legyünk bár a legnagyobb tejsodórajongók, elengedjük a dolgot. Mondván, ennyit nem ér az egész.

Ráadásul, ha a 90-es évek elejének lányai és fiai vagyunk, genetikailag kódolt az instant megoldások iránti rajongásunk. Mi sem egyszerűbb, mint kikeverni a port egy-két kanál tejjel és cukorral, majd felfőzni a maradék tejjel, és már kész is. Nem fogok hazudni, volt, hogy ezzel a megoldással éltem. Bár sokszor az egyszerűbb út a jó út, ebben az esetben ez nem igaz. A klasszikus módon, igazi vaníliával, zsíros tejjel és tejszínnel, friss tojássárgájával lassan felfőzött sodó klasszisokkal jobb, mint a mű verzió. Nézzük, mi a titka.

Az alapanyagokról

A kevés hozzávalóból készült ételeknél, ha lehet, még fontosabb, hogy nagyon friss, jó minőségű alapanyagokkal dolgozzunk.

Kezdjük az elején. Legyen friss a vaníliarúd. Ritkán használok vaníliarudat, mert elég drága, és bár a főzős műsorokban pikk-pakk kikaparják a magját, az a tapasztalatom, hogy azért ez nem olyan egyszerű dolog. A siker sokban függ a vanília frissességétől. Ha már kicsit régi és száradt a rúd, nehezen kivitelezhető a dolog. Valamint egy tényleg éles kés kell hozzá - nekem ilyen sokáig nem volt.

A másik fontos szempont a tejtermékekkel kapcsolatos. A sodó annál krémesebb és lágyabb, minél zsírosabb a tej és a tejszín. Érdemes háztáji tejtermékeket választani. A tojásunk is legyen friss, amennyire csak lehet. Ha lehet, ez is legyen háztáji, a tojássárgája szebb, élénkebb. Ne feledjük, a tojás nem csak sűrítőanyag, hanem a sodó színét is ez adja meg.

Vaníliasodó

sodo1.gif

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 500 milliliter tej
  • 500 milliliter tejszín
  • 1 darab vaníliarúd kikapart magja (és a rúd)
  • 8 darab tojássárgája
  • 4 evőkanál cukor
  • 0.5 teáskanál kukoricaliszt
Recept idők

Elkészítés:

A tejet és a tejszínt tegyük egy lábasba. Hasítsuk ketté a vaníliarudat, és kaparjuk ki a magját. Adjuk a tejhez. A rúd is mehet bele, ezt majd később eltávolítjuk. A tejes keveréket kezdjük melegíteni.

A tojásokat válasszuk szét, csak a sárgájára lesz szükségünk. Adjuk hozzá a cukrot. A cukros tojást keverjük fehéredésig. Ekkor adjunk hozzá egy fél teáskanál kukoricalisztet. Egy utolsó alapos keverés, és kész.

A vaníliarudat távolítsuk el. A meleg - nem forró - tejes-tejszínes keverékből folyamatos keverés mellett adjunk egy keveset a tojáshoz. Keverjük át, majd a fellazított, tojásos alapot adjuk a tejhez. Keverjük, keverjük és keverjük. Lassan, alacsony lángon melegítsük a készülő sodót. Főzzük addig, amíg kellően be nem sűrűsödik. Az állag akkor jó, ha a fakanalat megfordítva a sodóbevonatot egy egyenletes csíkban le tudjuk húzni az ujjunkkal.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük