Isteni belga gofri házilag: a liège-i recept foszlós vajas tésztával készül

belgagofri
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sok vaj és a jégcukor a belga gofri titka, előbbitől nagyon puha lesz a tészta, utóbbitól pedig ropog a külseje.

Legelőször és utoljára akkor ettem liège-i gofrit, amikor a bátyámat látogattam meg Belgiumban. Abban a pár napban minden belga klasszikust megkóstoltam, de az abszolút kedvenc egyértelműen ez a gofri volt. 

A liège-i változatnak semmi köze nincs az általunk ismert gofrihoz, ugyanis nem sütőporos, hanem kelt tészta az alapja rengeteg vajjal dagasztva. A massza nemcsak ettől különleges, hanem a belegyúrt jégcukortól is: ez az általában dekorálásra használt cukorfajta nem olvad szét a hő hatására, viszonylag egyben maradnak a darabok, így nagyon különlegessé teszik a gofri tésztáját. A jól sikerült belga gorfri kívülről karamellizálódik és ropogós, belül pedig foszlós és puha.

Az, hogy hány darab gofri jön ki ebből az adagból, a sütő méretétől is függ, az enyémben két vékonyabbat lehet sütni egyszerre. Ha neked másfajta gofrisütőd van, mindenképp próbálj meg kevesebb, de vastagabb gofrit sütni, a klasszikus belga recept úgy lesz az igazi.

Belga gofri liège-i recept

belgagofri2

Hozzávalók 16 darabhoz

  • 500 gramm liszt
  • 0.5 tk fahéj
  • 0.5 tk
  • 250 ml tej
  • 1 csomag porélesztő
  • 2 ek cukor
  • 2 darab tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 220 gramm vaj (puha)
  • 250 gramm jégcukor
Recept idők

Elkészítés:

Az átszitált lisztet keverjük össze a fahéjjal és a sóval.

A tejet tegyük a mikróba fél percre, nem kell forrónak lennie, inkább kézmelegnek. Ássunk a lisztes keverék közepébe egy mélyedést, öntsük oda a tejet. Szórjuk a tejre az élesztőt és a cukrot, keverjük össze egy kanállal a folyadékot. Hagyjuk állni 5-10 percet a tésztát, míg az élesztő felfut.

Üssük bele a tojásokat a tejbe, öntsük bele a vaníliakivonatot is. Kezdjük el összeállítani a tésztát. Ahogy dagasztjuk, mindig adjunk hozzá 1 evőkanálnyi puha vajat, míg az összeset bele nem dolgozzuk. A végére nagyon ragacsos és lágy lesz a tészta, ez nem baj. Fedjük le, tegyük meleg helyre fél órára.

A tésztába keverjük bele a jégcukrot. 

Vajazzunk vagy olajozzunk ki egy sütőlapot, fóliát. A tésztát osszuk nyolcfelé, tegyük őket az előkészített lapra, hagyjunk köztük bőven helyet. Fedjük le őket folpackkal, tegyük félre 1 órára.

Forrósítsuk fel a gofrisütőt, nem muszáj lekenni zsiradékkal, a tésztában van bőven. 

Vágjuk ketté mindegyik gombócot, így 16 darabot kapunk. Tegyük őket kettesével a gofrisütőbe, majd csukjuk rájuk a tetőt, hagyjuk sülni őket 3-5 percig a sütő forróságától függően. Akkor jók, amikor mindkét oldaluk aranybarna.

Rögtön, melegen is kínálhatjuk, de másnap is isteni.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük