
Isteni belga gofri házilag: a liège-i recept foszlós vajas tésztával készül

A sok vaj és a jégcukor a belga gofri titka, előbbitől nagyon puha lesz a tészta, utóbbitól pedig ropog a külseje.
Legelőször és utoljára akkor ettem liège-i gofrit, amikor a bátyámat látogattam meg Belgiumban. Abban a pár napban minden belga klasszikust megkóstoltam, de az abszolút kedvenc egyértelműen ez a gofri volt.
A liège-i változatnak semmi köze nincs az általunk ismert gofrihoz, ugyanis nem sütőporos, hanem kelt tészta az alapja rengeteg vajjal dagasztva. A massza nemcsak ettől különleges, hanem a belegyúrt jégcukortól is: ez az általában dekorálásra használt cukorfajta nem olvad szét a hő hatására, viszonylag egyben maradnak a darabok, így nagyon különlegessé teszik a gofri tésztáját. A jól sikerült belga gorfri kívülről karamellizálódik és ropogós, belül pedig foszlós és puha.
Az, hogy hány darab gofri jön ki ebből az adagból, a sütő méretétől is függ, az enyémben két vékonyabbat lehet sütni egyszerre. Ha neked másfajta gofrisütőd van, mindenképp próbálj meg kevesebb, de vastagabb gofrit sütni, a klasszikus belga recept úgy lesz az igazi.
Belga gofri liège-i recept

Hozzávalók 16 darabhoz
- 500 gramm liszt
- 0.5 tk fahéj
- 0.5 tk só
- 250 ml tej
- 1 csomag porélesztő
- 2 ek cukor
- 2 darab tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 220 gramm vaj (puha)
- 250 gramm jégcukor
Elkészítés:
Az átszitált lisztet keverjük össze a fahéjjal és a sóval.
A tejet tegyük a mikróba fél percre, nem kell forrónak lennie, inkább kézmelegnek. Ássunk a lisztes keverék közepébe egy mélyedést, öntsük oda a tejet. Szórjuk a tejre az élesztőt és a cukrot, keverjük össze egy kanállal a folyadékot. Hagyjuk állni 5-10 percet a tésztát, míg az élesztő felfut.
Üssük bele a tojásokat a tejbe, öntsük bele a vaníliakivonatot is. Kezdjük el összeállítani a tésztát. Ahogy dagasztjuk, mindig adjunk hozzá 1 evőkanálnyi puha vajat, míg az összeset bele nem dolgozzuk. A végére nagyon ragacsos és lágy lesz a tészta, ez nem baj. Fedjük le, tegyük meleg helyre fél órára.
A tésztába keverjük bele a jégcukrot.
Vajazzunk vagy olajozzunk ki egy sütőlapot, fóliát. A tésztát osszuk nyolcfelé, tegyük őket az előkészített lapra, hagyjunk köztük bőven helyet. Fedjük le őket folpackkal, tegyük félre 1 órára.
Forrósítsuk fel a gofrisütőt, nem muszáj lekenni zsiradékkal, a tésztában van bőven.
Vágjuk ketté mindegyik gombócot, így 16 darabot kapunk. Tegyük őket kettesével a gofrisütőbe, majd csukjuk rájuk a tetőt, hagyjuk sülni őket 3-5 percig a sütő forróságától függően. Akkor jók, amikor mindkét oldaluk aranybarna.
Rögtön, melegen is kínálhatjuk, de másnap is isteni.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!