Mennyei almás-fahéjas muffin: pite helyett gyors megoldás

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Az alma-fahéj kombináció nem csak pitében jó - muffinban is legalább annyira finom, ráadásul sokkal kevesebb munka van vele.

Mivel nagyszüleimnek rengeteg almafájuk van, minden évben számtalan házi alma sorakozik a pincében. Próbálunk minél több almás receptet összegyűjteni, hogy a finom gyümölcsök nehogy kárba vesszenek: bár az almás pite is gyakori nálunk, nem ártanak néha az egyszerűbb és gyorsabb megoldások. 

Ez nem egy sima almás-fahéjas muffin: ropogós fahéjas morzsa kerül a tetejére, ami a textúráján és az ízén is sokat dob. Különlegessége még az is, hogy a fehér liszt a teljes kiőrlésű liszttel, a kristálycukor a barna cukorral keveredik benne. Persze, el lehet készíteni az egyik fajtával is, ha éppen az van otthon, de sokkal különlegesebb a vegyes megoldással.

A tésztába nem sok folyadék kerül: csak egy kevés olaj és tej. Általában elég nekem a megadott mennyiség, ha nagy méretű tojást használok, de ha túl sűrűnek érzitek a tésztát, akkor lehet még egy kis tejjel hígítani. Viszont arra figyeljetek, hogy nem egy folyós tészta a cél - éppen csak annyira legyen híg, hogy bele lehessen kanalazni a formákba. 

Almás-fahéjas muffin

almásfahéjasmuffinrecept

Hozzávalók 12 adaghoz:

  • 1 bögre fehér liszt
  • 0.5 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 0.5 bögre kristálycukor
  • 0.5 bögre barna cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 csipet
  • 0.33 bögre növényi olaj
  • 1 darab tojás
  • 0.33 bögre tej
  • 2 darab alma
  • 0.25 bögre kristálycukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vajazzuk ki a muffinformákat.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (kivéve a morzsához valókat). Adjuk hozzá az olajat, a tojást és a tejet, jól keverjük el. Egy viszonylag sűrű, de kanalazható tésztát kell kapnunk.

Az almákat pucoljuk meg és vágjuk apró darabokra. Keverjük bele a tésztába.

Öntsük a tésztát a muffinformákba, majd készítsük el a morzsát.

Dolgozzuk össze a cukrot, lisztet, fahéjat és a vajat egy villával vagy robotgéppel, darabos, morzsalékos tésztát kell kapnunk.

Szórjuk rá a morzsát a sütik tetejére, majd 15-20 percig süssük a muffinokat. Amikor a morzsa megpirult és a közepe nem ragad, készen van.

Fotó: Getty Images 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük