Almás-körtés crumble (morzsasüti), ha csak 10 perced van
Morzsás almasüti recept

4
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Crumble és cobbler, a két desszert, ami nélkül szinte nincs angolszász szakácskönyv, magazin és tv-műsor. Mindig felbukkan, mert könnyű elkészíteni, nehéz elrontani, sokféleképpen variálható és ráadásul még finom is. Mivel friss gyümölccsel az igazi, tökéletes nyári desszert. Előre elkészíthető, jól szállítható, úgyhogy lehet vele tarolni a nyári bulikban. Forrón, langyosan és hidegen is kiváló mindkettő.

A desszertnek az a lényege, hogy sok friss gyümölcs karamellizálódik a saját levében és némi cukor társaságában, a tetejére pedig nem túl édes, kívül picit ropogós tészta kerül. Az amerikai cobblernél kicsit sűrűbb a tészta, az angol kuzinnál, a crumble-nál morzsásabb.

Akkor a legjobb, ha savanykás gyümölcsökkel készül, így a meggy, a szilva, a barackok és az alma is szuper alapanyag, és piros bogyós gyümölcsökkel is süthetjük, az még soha nem ártott semminek, de banán és körte is gyakran kerül bele. Ha tovább szeretnénk variálni, akkor szórhatunk a friss gyümölcs közé aszaltat is, vagy akár diót, mandulát, mogyorót is, és egy kis rum, vagy pl. narancslikőr is jól passzol a gyümölcsökhöz.

Fűszerekkel is megbolondíthatod

A fűszerek közül a fahéj, a gyömbér és a szegfűszeg a leggyakoribb partner, de bátrabbak próbálkozhatnak a rozmaring (pl. barackkal) és a bazsalikom (pl. málnával) vagy akár a koriander (pl. szilvával) bevetésével is. Ha pedig aggódnánk, hogy túl kevés a kalória, tejszínhabbal, vaníliás mascarponéval, vagy fagyival még segíthetünk rajta tálaláskor.

Almás-körtés crumble (morzsasüti)

4586962 f1567e486a2feca8c7f5415680b1062f wm

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 darab körte
  • 1 darab alma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1.5 evőkanál porcukor
  • 2 teáskanál narancslikőr (elhagyható)
  • 50 gramm liszt
  • 40 gramm hideg vaj
  • 40 gramm zabpehely
  • 30 gramm mandulaforgács
  • 40 gramm cukor
Recept idők

Elkészítés:

A körtéket és az almát meghámozzuk és felkockázzuk, és egy kb. 18-20 cm átmérőjű sütőformába tesszük. Meglocsoljuk citromlével és meghintjük a porcukorral (plusz a likőrrel, ha van).
A hideg vajat felkockázzuk, a liszttel és cukorral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a zabpelyhet és mandulaforgácsot, és kicsit még összegyúrjuk, hogy morzsás állaga legyen.

A gyümölcsök tetejére szórjuk, úgy, hogy nagyjából befedje azokat.

190 fokra előmelegítjük a sütőt és kb. 30 percig sütjük (míg a teteje pirulni kezd).
Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon