A tökéletes almás rétes csak a jó technikán múlik – Erre figyelj a sütésnél

almásrétes
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs is jobb, mint egy szelet forró almás rétes egy pohár meleg tej vagy kakaó mellé.

Almás pitét sütni a nagymamák kiváltsága, mindenkinek megvan a saját titkos receptje. Az almás rétes is nagy kedvenc, ez most az a változat, amit először osztrák éttermekben ettem, de később már itthon is.

A töltelékben itt is lehetnek eltérések, van, aki nagyobb darabokban hagyja az almát, van, aki kisebbekben, van aki megpárolja sütés előtt, van, aki nem, és természetesen a mazsola is megosztó kérdés. Ami fontos, hogy úgy töltsd meg, hogy a tészta közepére halmozd fel az összes tölteléket, úgy tekerd fel. 

Almás rétes

almásrétes2

Hozzávalók 5 adaghoz

Tészta

  • 110 gramm vaj
  • 140 gramm liszt
  • 0.5 teáskanál
  • 60 milliliter hideg víz
  • 1 darab tojássárgája

Töltelék

  • 3 darab alma
  • 2.5 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál cukor
  • 30 gramm mazsola
  • 30 gramm dió vagy mogyoró
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 3 teáskanál vaj

Tetejére

  • 2 teáskanál hideg víz
  • 2 darab tojás
  • tetejére porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Morzsoljuk bele a vajat. Egy másik tálban keverjük össze a tojássárgáját a vízzel. Öntsük a lisztes keverékhez, majd egy villával keverjük össze. Addig dagasszuk a kezünkkel a tésztát, amíg puha nem lesz, majd formázzunk belőle labdát. Ha nagyon meleg van a konyhában, akkor egy folpackba téve a mélyhűtőben is tárolhatjuk, amíg fel nem használjuk, egyébként nincs rá szükség. 

Készítsük el a tölteléket. Az almákat vágjuk fel vékony szeletekre, a diót aprítsuk össze. A vajon kívül a töltelék összes hozzávalóját tegyük egy tálba, jól nyomkodjuk össze. A tölteléket érdemes egy nappal a sütemény készítése előtt megcsinálni és hűtőben tárolni. 

Állítsük össze a rétest. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, vékonyan szórjuk meg liszttel. Tegyük bele a tésztát, szórjuk meg vékonyan liszttel, majd fektessünk rá egy másik sütőpapírt. Nyújtsuk ki a tésztát téglalap formájúra. Ha ragad, szórjunk rá lisztet, ha túl hideg, várjunk vele még egy keveset. Tegyük bele a tölteléket úgy, hogy a közepére halmozzuk fel, mint egy hegyet. Tegyünk a tetejére vajat. Óvatosan, a sütőpapír segítségével kezdjük feltekerni a tésztát, majd a végeket is bugyoláljuk be. 

Egy kis tálban verjük fel a tojást a hideg vízzel, majd kenjük meg vele a tésztát. Egy villával oszlassuk szét rajta egyenletesen. 

Süssük 30 percig. Még forrón szórjuk meg porcukorral. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük