Gyönyörű banános-diós torta: az amerikai kedvencet krémsajtos bevonat borítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A világ egyik legfinomabb tortája Amerikából indult hódító útjára, szenzációs ízekkel készül és gyönyörű is egyben.
A tartalmas desszert olykor töltelék nélkül készül, de vannak olyan verziók is, amelyekben a tészta oldala és teteje megkapja a híres krémsajtos mázat, amely nem ritka az amerikai édességeknél.
Ahogy már szó esett róla, a torta tésztája nem mindennapi, a banántól édes és szaftos, az ananásztól pedig különleges zamata lesz a desszertnek. Az egzotikus gyümölcs nem uralja a tortát, érezteti magát, de nem nyomja el a többi ízt, hiszen ott van még a dió és a fahéj is, amelyek szintén emelnek az összhatáson.
Banános-diós torta
Hozzávalók 16 szelethez
A tésztához:
- 3 bögre liszt
- 2 bögre cukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 3 darab tojás
- 0.5 bögre olaj vagy vaj
- 2 evőkanál vaníliakivonat
- 2 darab banán
- 1 bögre dió (darált vagy durvára vágott)
- 400 gramm ananászkonzerv
A krémhez:
- 50 dekagramm natúr krémsajt
- 40 dekagramm vaj
- 30 dekagramm porcukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
Díszítés:
- darált vagy durvára vágott dió
Elkészítés:
Tészta:
A tészta száraz hozzávalóit (liszt, cukor, só, fahéj, sütőpor vagy szódabikarbóna) mérjük ki egy 2,5 decis bögre segítségével, majd szitáljuk keverőtálba és forgassuk egybe. Utána a felvert tojást, olajat vagy olvasztott vajat és a vaníliakivonatot is keverjük a száraz hozzávalókhoz. Ezután a közepesre vagy apróra kockázott banánt, a lecsöpögtetett, összedarabolt ananászt és a darált vagy durvára vágott diót is keverjük a lisztes tálba.
Készítsük elő a tortaformát (lehetőleg 3 vagy négy darabot, ha nincs ennyi, a kész alapot sütés után kell felvágni, vagy szétosztva, darabonként megsütni. Formaméret: 24-28 centiméter). Béleljük ki sütőpapírral a formát, majd a masszát simítsuk bele, utána 180 fokosra előmelegített sütőben süssük 10-25 percig, sütésnél alkalmazzunk tűpróbát. Ha a masszát 1 formában sütjük ki, jóval több időt vehet igénybe a sütés, akár 30-45 percet, de 20-25 perc után ellenőrizzük a készülő tésztát.
Krém:
Keverjük habosra robotgéppel a krémsajtot a vajjal, utána adjuk hozzá a porcukrot és keverjük tovább. Miután a cukrot szépen elkevertük, a vaníliakivonatot is dolgozzuk a krémbe.
Összeállítás:
Készítsünk elő egy tortának való tálcát, tegyünk rá egy tortalapot, kenjük meg krémmel és ezt a folyamatot ismételjük addig, míg a torta felépül. Ezután kívülről kenjük le krémmel a tortát, körben az oldalát és a tetejét is, utána dekoráljuk dióval. Fogyasztásig tartsuk hűtőben.
Fotó: Getty Images