Ananászlekvárral töltött omlós falatkák: taiwani aprósütemény
Cikkek
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
Magyaros bableves sertéshússal: olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál
A legkrémesebb gombás rizottó mentesen: tartalmas, bekuckózós egytálétel
Puha mákos kuglóf citrusokkal: könnyű, kevert tésztás sütit mutatunk
Felismered a híres tésztaételeket egy képről? Teszteld a tudásod!
Mézes céklasaláta sült zöldségből: citrus emeli ki az ízeket
Az ananásszal töltött taiwani sütemény igazi különlegesség, az édes, gyümölcsös belsőt omlós vajas tészta burkolja be. Bár az elkészítése kicsit időigényes, egyáltalán nem bonyolult.
A sütemény eredete egészen a Három Királyság koráig vezethető vissza, azóta örvend hatalmas népszerűségnek. Taiwanban előszeretettel készítik esküvőkre, de bármilyen alkalommal szívesen fogyasztják.
Csak gyümölcs és cukor
A legtöbb recept, amit találtam, kukoricaszirupot használt az ananászlekvárhoz. Én nem vagyok nagy rajongója annak a terméknek, úgyhogy nagyon örültem, amikor egy olyan leírásra bukkantam, ami 100%-ban gyümölcsből és cukorból állítja össze a tölteléket.
Ha friss ananászt használunk
A recept ananászkonzervből készíti a tölteléket, nem véletlenül: ezzel az elkészítési idejét jóval lerövidíti, hiszen már alapból puha a gyümölcs. Természetesen használhatunk frisset is, ha hozzá tudunk jutni édeshez és jó minőségűhöz. Ha így teszünk, akkor több cukrot adjunk hozzá, mivel a friss ananász savasabb, mint a konzerv.
Ne legyen vizes vagy szottyos a töltelék
Az ananászból alaposan ki kell nyomkodni a levet. Ha ez nem sikerül 100%-osra, ne aggódjunk, a töltelék készítésénél el fog belőle párologni a víz, csak tovább tart úgy egy kicsit a folyamat. A tölteléket teljesen ki kell hűteni, egészen kemény, formázható masszának kell lennie, különben eláztatja a tésztát.
Taiwani ananászos aprósütemény
Hozzávalók 16 adaghoz
Töltelék
- 750 gramm ananász (konzerv)
- 100 gramm cukor
Tészta
- 90 gramm liszt
- 35 gramm tejpor
- 75 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 20 gramm porcukor
- 1 csipet só
Elkészítés:
Első lépésként készítsük el a tölteléket: az ananászkonzervről öntsük le a levet egy tálba - később kell még -, csöpögtessük le, hogy teljesen száraz legyen a gyümölcs. (Használhatunk persze frisset is.) Egy éles kés segítségével vágjuk egészen apróra a gyümölcsöt. Az apróra vágott ananászból nyomkodjuk ki alaposan a levet. Ezt se öntsük ki, tegyük félre.
Az ananászt, a cukrot és a félretett léből 100 milliliter ananászlevet melegítsünk össze egy serpenyőben. Addig melegítsük, amíg a lé el nem párolog és a cukor el nem olvad, és sűrű, formázható massza nem lesz belőle. Hűtsük ki teljesen.
Addig készítsük el a tésztát. Vágjuk a vajat apró darabokra, hagyjuk picit megpuhulni, majd adjuk hozzá a porcukrot és a sót, keverjük kézi haberővel alaposan össze. Adjuk hozzá a tojást, folytassuk a keverést, hogy krémes legyen. Mehet hozzá a tejpor is. Végül szitáljuk hozzá a lisztet, gyúrjunk belőle puha tésztát.
Készítsünk golyókat a töltelékből és a tésztából is, az ananászgolyók legyenek picit nagyobbak, mint a tésztagolyók. Lapítsuk ki a tésztagolyókat, helyezzük a közepükbe az ananászgolyókat, majd fedjük be őket a tésztával.
Utána próbáljunk belőlük négyzetet formálni, vagy egy négyzet alakú forma segítségével, amibe belenyomkodjuk, vagy kézzel.
Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokon, 15 perc alatt süssük őket készre. Ha formát használtunk, azt csak azután vegyük le a sütikről, ha már kihűltek.
Fotó: Getty Images