20 perces pikáns, csirkés szélesmetélt: articsókaszívvel és kapribogyóval
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tésztából sosem elég. Legalábbis nekem. Ha ügyesen variálom a feltéteket, az sem tűnne fel, ha minden nap tésztát kellene ennem.
Attól függően, hogy mit pakolunk rá, lehet egészen könnyed vagy laktatóbb fogás, húsos, vega és vegán is. Ahogy melegszik az idő, inkább a könnyedebb ízeket keressük. Én szeretem, ha hús is szerepel az ételben, legtöbbször csirkemellet teszek a tésztára, amit zöldségekkel variálok. Sokszor már így is tökéletes fogást kapok, de egy könnyed szósz is jót tesz neki.
Ezt a csirkés-articsókás változatot koktélparadicsommal és kapribogyóval dobtam fel. A szószhoz húsleves alaplét és száraz fehérbort használtam.
A méltatlanul mellőzött zöldség
Az articsóka nagyon finom és egészséges. Az ókorban a gazdagság és a jólét jelének számított, az ünnepségeken és lakomákon kulináris különlegességként szolgálták fel, és azóta is ínyencségnek számít. Az articsókának a szívét fogyasztják. Elég markáns az íze, nem is nagyon kell fűszerezni. A citromlé remekül passzol hozzá.
Az articsóka levelét a népi gyógyászatban és a gyógyszergyártásban is felhasználják, jótékonyan hat az epeműködésre, valamint javítja az emésztési panaszokat és csökkenti a koleszterinszintet.
Articsókás, csirkés szélesmetélt
Hozzávalók 2 adaghoz
- 400 gramm szélesmetélt
- 2 teáskanál liszt
- 1 deciliter száraz fehérbor
- 3 evőkanál olívaolaj
- 200 gramm csirkemellfilé
- 100 gramm koktélparadicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál oregánó
- 0.5 teáskanál só
- 1 marék petrezselyem
- 100 gramm articsókaszív
- 100 gramm kapribogyó
- 1 teáskanál parmezán
- 1.5 deciliter alaplé
Elkészítés:
Egy kis tálban keverjük simára a lisztet, a bort és az alaplevet.
Egy serpenyőben forrósítsunk fel olajat. A csíkokra vágott csirkét dobjuk rá, és pirítsuk meg. Adjuk hozzá a félbevágott koktélparadicsomot és fokhagymát, pár percig így főzzük. Mehet bele az articsóka szíve és a kapribogyó is. Fűszerezzük, majd adjuk hozzá a kikevert szószt, forraljuk össze, hogy kicsit besűrűsödjön.
Keverjük hozzá a kifőzött tésztát. Tálaláskor egy pici parmezánsajttal szórjuk meg és citromkarikával tálaljuk.
Fotó: Getty Images