Különleges, aszalt paradicsomos kenyér házilag: magában is isteni

paradicsomoskenyér3cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Különleges, aszalt paradicsommal gazdagított házi kenyér, ami magában fogyasztva is remek választás, a legfinomabb azonban sajtkrémmel megkenve.

Ritkán vállalkozom olyan feladatra, mint a kenyérsütés, ha azonban mégis rászánom magam, a mamám régi receptje alapján készült aszalt paradicsomos kenyér mellett döntök. Mama receptjében az aszalt paradicsomon kívül más nem gazdagította a tésztát, én azonban hozzáadtam még ezt-azt, ami az előnyére vált a kenyérnek.

A tésztába reszelt mozzarella is kerül, körülbelül egy maréknyi, de ha többet teszünk a sajtból, akkor sem lesz gond. Az ízeket a bazsalikom emeli ki, az illatos fűszernövény és a paradicsom remekül illik egymáshoz. Friss bazsalikomból bőven elég fél csokor finomra aprítva, de a morzsolt változat is megfelel, ha nem kapunk mást. Utóbbiból 2 teáskanálnyit használjunk, az íze így is érvényesülni fog a kenyér könnyű tésztájában. 

Aszalt paradicsomos kenyér

paradicsomoskenyér3ct

Hozzávalók 6 személyre:

  • 4 deciliter víz (langyos)
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 teáskanál
  • 2 teáskanál bazsalikom (őrölt)
  • 2 tasak élesztő (instant 14 g)
  • 750 gramm liszt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 marék mozzarella
  • 6 darab aszalt paradicsom
Recept idők

Elkészítés:

Az aszalt paradicsomot vágjuk apró kockákra.

A mozzarellát reszeljük le.

Az összes hozzávalót egy nagy tálba tesszük, kézzel összedolgozzuk, majd konyharuha alatt meleg helyen 30 percig pihentetjük.

A tésztát kenyérformába tesszük (vagy cipót formázunk belőle), majd újabb 15 percet pihentetjük. A tetejét olívaolajjal megkenjük, légkeveréses sütőben 180 fokon 30-45 perc alatt megsütjük.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük