Sütőtökös gerslirizottó, az ősz legkülönlegesebb körete - Kecskesajttal az igazi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amit a legjobban várunk az őszben, az egyértelműen a sütőtök szezon. Mindig kizárólag sütve készül, úgy érvényesül a legjobban semmihez nem hasonlítható, karakteres íze, amit egész ősszel és télen lehetetlennek bizonyul megunni.
Mindig óriási adagot sütök meg egyszerre, egy részéből krémleves, másik feléből püré, köret, desszert, szendvicskrém vagy akármi más lesz. Mert ez a sárga szín és a karamellizált, édes íz ezerféleképpen arat, mindenféle fogásban, mindenféle fűszerrel, sokféle alapanyaggal kombinálva.
Rizottó árpagyöngyből
Az árpagyöngy alábecsült alapanyag, pedig elképesztően olcsó, finom és tápláló gabonaféle. Itthon is mindenütt kapható, mégis egy külföldi szakács, Hugh Fearnley-Whittingstall adott kedvet hozzá, hogy először kipróbáljam. A legjobb a gersliben az, hogy nem tud pépesre főni, mindig megmarad kissé harapnivalónak az állaga, ezért is alkalmas rizottó készítésére. A megsütött, leturmixolt tök önmagában, további alapanyagok hozzáadása nélkül krémes szószt ad, ami nemcsak a lenti gerslihez, de tésztákhoz, tarhonyához, rizshez is jól illik. Az alábbi recept annyira jó, hogy magában, vagy ahogy a képen látható, hatperces tojással is finom, de húsok mellé különleges köret.
Fotó: Ács Bori
Sütőtökös gerslirizottó
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm sütőtök
- 200 gramm gersli
- 1 teáskanál só
- 1 deciliter tejszín
- 0.5 teáskanál szerecsendió
- 100 gramm kecskesajt