Illatos, édes-savanyú ázsiai tészta házilag: szaftos hús és sok-sok zöldség gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ázsiai ízvilágú, kicsit pikáns, tartalmas tésztás étel 40 perc alatt kész, vacsoraötletnek sem utolsó.
Hétköznap estéken az egyik legpraktikusabb vacsoraötlet a tészta. A laktató fogás sokféle ízvilágban készülhet, viszonylag gyorsan. A legtöbben a magyaros vagy olasz tésztás ételeket részesítik előnyben, pedig az ázsiai ízeket is gyerekjáték az otthonunkba varázsolni.
Az egyik kedvenc édes-savanyú tésztás receptemben az a legjobb, hogy hús nélkül is elkészíthető, csak kínai kellel, kelkáposztával vagy sima káposztával. Mivel az én családom nagy húsevő, ezért nálunk csirkemell is kerül bele. A ragu készítésénél érdemes kóstolni és saját ízvilágra szabni a fűszerezést - mivel mi szeretjük a csípőset, ezért nálunk tüzesebb a végeredmény, de vannak, akik inkább az édesebb vagy a savanykásabb zamatot részesítik előnyben.
Tésztából bármilyet lehet használni, nem muszáj rizstésztát, én spagetti vagy pappardelle tésztával szoktam egybeforgatni, így az olasz és az ázsiai konyhát ötvözöm a tányéron. Érdemes ízesített tésztát választani, paradicsomosat vagy chilivel dúsított verziót.
Ázsiai édes-savanyú tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dekagramm kelkáposzta vagy káposzta
- 40 dekagramm csirkemellfilé
- 2.5 deciliter paradicsomszósz
- 2 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 4 evőkanál szezámolaj
- 3 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál chilipor vagy -szósz
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 3 evőkanál fehérborecet
- 2 evőkanál cukor
- 2.5 deciliter víz
- 250 gramm tészta
Elkészítés:
A csirkemellet vágjuk csíkokra, majd egy nagy serpenyőben vagy wokban pirítsuk meg 2 evőkanál szezámolajon. Amikor a hús megpuhult, öntsük rá a paradicsomszószt és a vizet, adjuk hozzá az aprított fokhagymát, fűszerezzük sóval, borssal, fehérborecettel, cukorral, chilivel és szójaszósszal.
A kelkáposztát vágjuk csíkokra, majd egy másik serpenyőben a maradék 2 evőkanál szezámolajon pirítsuk meg, amikor elkészült, forgassuk a húsos keverékhez.
A szószból merjünk ki 2 merőkanállal és keverjük el benne a kukoricakeményítőt, majd öntsük a ragura és forraljuk egybe. A ragut kóstoljuk meg és ízesítsük, ha szükséges, tegyünk bele chilit, ha csípősebbre szeretnénk.
A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint, majd forgassuk egybe a kész raguval.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors