Ázsiai tészták: melyik jó a pho levesbe és melyik pirítva?

ázsiaitészta2cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ázsiai konyhaművészet gazdag az aromákban, különleges textúrájú ételekben, még a tésztaételek is tartogatnak izgalmakat. Összetevőik és elkészítésük is tele van meglepetésekkel.

Az ázsiai tészták a legtöbbször búzalisztből, rizslisztből, hajdinából, mungóbabból és keményítőből készülnek. Míg hazánkban a soktojásos tészták népszerűek, Ázsiában bőven találni olyan kedvelt fajtákat, melyekbe egyáltalán nem kerül tojás. 

Levesekbe hideg és meleg formában, szószos, pirított ételekbe, de még a híres tavaszi tekercsbe is kerülhet tészta. Bár megkóstolni most nem fogjuk őket, helyette sorra vesszük a legkedveltebb ázsiai tésztákat, hogyha legközelebb keleti étteremben járunk, esetleg elutazunk az egzotikus térségbe, tudjuk, mik közül lehet válogatni. 

Soba

A japánok híres tésztája külsőre nagyon hasonlít a spagettihez. A magas arányban hajdinából készült tésztában mindössze 10% finomliszt található. A soba tojás felhasználása nélkül készül. Sokoldalú, egészséges alapanyag, melyben fellelhető a B-vitamin majdnem minden fajtája. Ez a tészta remekül illik levesekbe, szaftos ételekbe, sőt, még hideg tésztasalátákban is megállja a helyét. Van aki szerint a sobát hidegen a legjobb fogyasztani, szerintük meleg levesekben, szószokkal megváltozik az állaga.

sobact

A különleges tésztának több változata és felhasználási módja ismert. Japánban az utcai séfek street foodot készítenek belőle, ugyanakkor elit éttermek étlapján is megtalálható, de a soba tészta szárított formában, instant levesekben is népszerű.

Somen

Japán vékony tészta, a legjobban a cérnametélthez tudnám hasonlítani. Remekül illik pikáns szószhoz. Főleg mártásokkal fogyasztják, kevés zöldséggel tálalva.

Udon

A japánok másik kedvelt tésztája az udon, ami a soba-val ellentétben búzalisztből készül. Ez a tészta vastag, fehér színű, elég rágós. Talán pont az állaga miatt levesekben kedvelik a legjobban, hiszen a forró vagy hideg létől puhább lesz a tészta. Az udont mártásokkal, szószos ételekhez is lehet fogyasztani.

Ramen

A ramen név hallatán a legtöbben a gyors, instant zacskós levesre gondolnak, pedig igazából a ramen tradicionális japán tészta - bár ez örök vita tárgya, hiszen a kínaiak is szeretik a magukénak tudni. A törékeny tészta búzalisztből, sóból, vízből és kanszuiból áll össze. A kanszui lúgos ásványvíz, ennek az alkotóelemnek köszönhetően kapja meg a tészta jellegzetes sárgás színét. A tészta formája és mérete változatos, találkozhatunk vékonyabb vagy vastagabb metélttel, de egyenes vagy hullámos is lehet. Elkészítési változatai közül a legnépszerűbb a leves, sok zöldséggel és hússal gazdagítva.

Az egész világon imádják ezt a tésztát, és a percek alatt asztalra kerülő zacskós levesért is megőrülnek, ezt Amerikában a koreai bevándorlók tették népszerűvé – ezért nevezik éhes koreai ramennek. Ennél gyorsabban tényleg nem lehet rament készíteni, fogják a zacskót, felbontják, a tésztára szórják a leveshez kapott ízesítőt, majd megeszik.  

ramenct

Vermicelli

Ázsiai rizstészta, ami külsőre nagyon hasonlít a cérnametélthez, de nem csak formában, felhasználásban is van közös pontja a két tésztának. A vermicellit a leggyakrabban tartalmas, fűszeres levesekben kínálják, főleg a vietnami konyhában nélkülözhetetlen. Nem éppen karakteres ízű, ezért a fehér színű tésztához remekül illik az édes rizsborecet, a dió és a zöldfűszerek.

Édesburgonya-tészta

A koreaiak körében népszerű, üveges, szürkés színű tészta, amely édesburgonya-keményítőből készül. A száraz tészta 3 perc alatt kész, remekül illik pirított zöldségekhez.

Tojásos tészta

Egész Ázsiában megőrülnek érte. Textúrája rágós, semleges ízű, pont ezért számtalan ételhez tökéletes választás. Gyorsan megfő, 4-5 perc alatt, utána wokban vagy serpenyőben tovább dolgozhatunk vele, tökéletes pirított tésztát készíthetünk belőle.

Celofántészta

Ismertebb nevén üvegtészta. Fontos alapanyaga az ázsiai konyhának, mungóbablisztből készül, a textúrája lágy, ugyanakkor ruganyos. Levesekben, salátákban, de a népszerű tavaszi tekercs bortíása is ebből készül. Elkészítése nagyon egyszerű, két-három perc alatt megfő a tészta, a tekercsekhez pedig elég épphogy belemártani a forró vízbe a lapot.

Rizstészta

Rizslisztből és vízből készül, tojás nincs benne. Nagyon kedvelt tészta, több változata létezik, van, amit csak levesbe érdemes főzni, például pho leveshez használják, és van vastagabb, spagettire emlékeztető fajtája. Vietnamban a pappardelle tésztához hasonlóan készítik, hússal a legjobb falatozni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük