Ázsiai, wokban pirult marhahús hagymával keverve: isteni ebéd pillanatok alatt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ha kedveled a szójaszószt, ezt a marhahúsos-hagymás stir fry-t imádni fogod, nem kell hozzá sok minden, mégis nagyon összetett az ízvilága.
Ha kevés időd van főzni, de valami különlegeset készítenél, fordulj az ázsiai konyhához, a stir fry-nál kevés jobb és gyorsabb dolog létezik. A stir fry, vagyis keverve pirítás lényege, hogy az alapanyagokat nagy lángon, hirtelen sütik, így pillanatokon belül tálalhatod is a fogást.
Az alábbi recept picivel több időt igényel, ugyanis a marhahúst pácolni kell, de arra is elég 15 percet rászánnod. A szójaszósz, az osztrigaszósz és a sherry íze dominál az ételben, de ha szeretnéd, szaftosabbra is készítheted, szezámolajjal is felöntheted.
Ázsiai marhahús
Hozzávalók 4 személyre
Alap:
- 500 gramm marhahús (bélszín, hátszín)
- 1 tk keményítő
- 1 tk szójaszósz
- 1 tk sherry
- 2 ek olaj
- 1 nagy fej fehér hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szál zöldhagyma
Szósz:
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek osztrigaszósz
- 1 tk cukor
- ízlés szerint szezámolaj
Elkészítés:
A húst vágjuk egészen vékony szeletekre.
A szójaszószt, a sherryt és a keményítőt keverjük össze, forgassuk egybe a hússal. Hagyjuk állni 15 percig.
A hagymákat pucoljuk meg, a fehéret és a zöldet vágjuk vékony szeletekre, a fokhagymát apróra.
Melegítsünk olajat egy wokban, dobjuk rá a húst, magas lángon pirítsuk 1-2 percig, míg meg nem barnul. Nem baj, ha nem sül még át teljesen. Tegyük félre.
Öntsünk még egy kevés olajat a wokba, dobjuk rá a fehér hagymát, közepes lángon pirítsuk, míg meg nem puhul. A végén adjuk hozzá az apróra szelt fokhagymát is. Tegyük vissza a marhahúst, és öntsük rá a kikevert szószt, egy kevés szezámolaj is mehet rá. Pirítsuk tovább nagy lángon, míg a marhahús át nem sül teljesen.
Keverjük bele a zöldhagymát is, majd rizzsel tálaljuk.
Fotó: Getty Images