Mamaféle babfőzelék paprikás rántással: füstölt szalonnával vagy kolbásszal az igazi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Régi ízeket idéző, tartalmas babfőzelék pont úgy, ahogy a mama is készítette, házi szalonnával és fokhagymás rántással.
A babnak rengeteg fajtája ismert, színes, ízes levesek és főzelékek készíthetők belőle. Ha szárazbabból készül a fogás, akkor érdemes előtte vízbe áztatni, mert sokkal hamarabb megpuhul, ha azonban kimarad ez a lépés, kicsit több idő kell neki.
A szárazbabfőzelék készülhet tejfölös vagy tejszínes habarással, teljesen húsmentesen is, tálalásnál lehet mellé fasírtot vagy pörköltet kínálni. Ha azonban a nagyiféle ízeket idéznéd fel, akkor házi sonkával, szalonnával vagy kolbásszal készüljön a régi kedvenc.
Babfőzelék
Hozzávalók 4 személyre
Főzelék:
- 50 dkg szárazbab
- szükség szerint zsír vagy olaj
- 20 dkg szalonna
- 2 fej hagyma
- 3 darab babérlevél
- 1 liter víz
- só és bors ízlés szerint
Rántás:
- 2 evőkanál zsír vagy olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál pirospaprika
Elkészítés:
A babot áztassuk be 4-5 órára, de egy teljes éjszakát is eltölthet a vízben.
A szalonnát kockázzuk fel, és nagyon kevés zsírral vagy olajjal kezdjük el pirítani. Körülbelül 4-5 perc után a hagymát finomra vágva keverjük a szalonnához a babérlevéllel együtt.
Amikor a hagyma szépen összeesett, akkor a babot is keverjük hozzá, fűszerezzük sóval, borssal, öntsük fel vízzel, főzzük puhára (a főzési idő 40-60 perc, attól függ, hogy a babot előáztattuk-e, a konzerves változat hamarabb elkészül).
Rántás
A zsírt olvasszuk fel, adjuk hozzá a finomra vágott vagy reszelt fokhagymát, 2-3 perc után a lisztet. Alaposan keverjük egybe és pirítsuk világosbarnára 2-3 perc alatt, majd adjuk hozzá a pirospaprikát.
A rántáshoz a babfőzelék levéből merjünk 2-3 merőkanállal, keverjük egybe. Utána adjuk a főzelékhez, még 4-5 percig főzzük, hűvös tejföllel meglocsolva kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors