Sűrű savanyúkáposzta-leves krumplival és kolbásszal: segít a másnapos gyomron
A krumplival és kolbásszal gazdagított savanyúkáposzta-leves tartalmas, és még csak rántás vagy habarás sem kell bele.
Tipikus brazil fogás a feijoada, vagyis ez a babos-kolbászos egytálétel, bár több változata is ismert. Míg a portugál verzió fehér- vagy vörösbabból, zöldségekkel kiegészítve készül, addig a brazil csak feketebabból, kolbászból és szalonnából áll.
Legtöbbször disznó- vagy marhakolbászt használnak, de szinte mindegy, milyet választasz hozzá, legyen az csípős, paprikás vagy fehér. A feketebabot konzerves formában szerezheted be a legkönnyebben.
A fogás fűszerezése minimalista, fokhagyma, babérlevél és egy kevés oregánó ízesíti csak.
A rizst mossuk át, majd főzzük meg a csomagoláson írtak szerint.
Közben a bacont vágjuk kis darabokra, a kolbászt kb. fél centis karikákra.
Melegítsünk olajat egy lábasban, dobjuk rá a bacont és a kolbászt. Pirítsuk őket pár percig, míg ki nem sül a zsírjuk.
Öntsük rá a babot – a levével együtt –, majd melegítsük össze őket. Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a fűszereket. Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd vegyük kicsire a lángot, fedő alatt 15-20 percig főzzük, míg picit sűrűsödik.
Rizzsel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu