Tápláló avokádós csirkesaláta: ezután senki nem marad éhes
Az avokádós csirkesaláta fanyar öntettel tálalva tápláló, egészséges, és úgy laktat, hogy mégsem nehezíti el a gyomrot.
Bár a cowboyokról elsősorban biztosan nem a saláta jut eszünkbe, ha mégis össze kéne kötni a kettőt, akkor csakis valamilyen nagyon laktató, tartalmas, babos változat jöhet szóba. Ilyen az alábbi cowboy „kaviár” is, amely receptje állítólag 1940-ben, Texasban született meg. Ekkoriban mártogatósként kínálták, fekete szemű babból állt, amelyet vinaigrette-tel öntöttek nyakon, és tortillachipset tálaltak mellé. Az étel neve arra utal, hogy ez a szegény ember kaviárja.
Alapvetően ma kétféle babból, kukoricából, paradicsomból, paprikából és avokádóból készítik, de számos változata kering az interneten, sokan dúsítják olívabogyóval is. Jellegzetes ízesítője a lime, a koriander és a chili, de a legtöbb verzióban római kömény is helyet kap. Nagy előnye, hogy mivel saláta, pillanatok alatt összedobható, mégis nagyon laktató fogás.
A konzervbabokat és -kukoricát szűrjük le, öblítsük át, csöpögtessük le. A paradicsomokat és a paprikát mossuk meg, vágjuk kockákra. Ha használunk olívabogyót, vágjuk kis darabokra. Az avokádót vágjuk félbe, szedjük ki a magját, a húsát kanalazzuk ki, vágjuk össze. A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra. A koriandert aprítsuk össze. A saláta hozzávalóit tegyük egy nagy tálba.
Egy kis tálban keverjük össze az öntet hozzávalóit az olívaolaj kivételével. Az olajat apránként, lassan csurgatva adjuk az öntethez, míg teljesen el nem vegyül benne. Öntsük a zöldégekre, forgassuk egybe. Rögtön vagy behűtve tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu