Laktató, színes saláta többféle babbal: így készül a cowboykaviár

9
Nyomtatás
babsaláta2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Rengetegféle zöldségből áll ez a tartalmas saláta, amelyet az egyszerre savanykás és csípős öntet tesz teljessé.

Bár a cowboyokról elsősorban biztosan nem a saláta jut eszünkbe, ha mégis össze kéne kötni a kettőt, akkor csakis valamilyen nagyon laktató, tartalmas, babos változat jöhet szóba. Ilyen az alábbi cowboy „kaviár” is, amely receptje állítólag 1940-ben, Texasban született meg. Ekkoriban mártogatósként kínálták, fekete szemű babból állt, amelyet vinaigrette-tel öntöttek nyakon, és tortillachipset tálaltak mellé. Az étel neve arra utal, hogy ez a szegény ember kaviárja.  

Alapvetően ma kétféle babból, kukoricából, paradicsomból, paprikából és avokádóból készítik, de számos változata kering az interneten, sokan dúsítják olívabogyóval is. Jellegzetes ízesítője a lime, a koriander és a chili, de a legtöbb verzióban római kömény is helyet kap. Nagy előnye, hogy mivel saláta, pillanatok alatt összedobható, mégis nagyon laktató fogás.

Babsaláta – cowboykaviár

babsaláta

Hozzávalók 8 személyre

Saláta:

  • 400 gramm feketebab (konzerv)
  • 400 gramm fekete szemű vagy tarkabab (konzerv)
  • 2 darab paradicsom
  • 1 darab kaliforniai paprika (piros)
  • 400 gramm kukorica (konzerv)
  • opcionális fekete olajbogyó
  • 1 darab avokádó
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 csokor koriander

Öntet:

  • 60 ml lime-lé
  • 1 ek méz
  • 1 tk chilipor
  • 0.5 tk római kömény
  • ízlés szerint
  • 80 ml olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A konzervbabokat és -kukoricát szűrjük le, öblítsük át, csöpögtessük le. A paradicsomokat és a paprikát mossuk meg, vágjuk kockákra. Ha használunk olívabogyót, vágjuk kis darabokra. Az avokádót vágjuk félbe, szedjük ki a magját, a húsát kanalazzuk ki, vágjuk össze. A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra. A koriandert aprítsuk össze. A saláta hozzávalóit tegyük egy nagy tálba.

Egy kis tálban keverjük össze az öntet hozzávalóit az olívaolaj kivételével. Az olajat apránként, lassan csurgatva adjuk az öntethez, míg teljesen el nem vegyül benne. Öntsük a zöldégekre, forgassuk egybe. Rögtön vagy behűtve tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon