Szuper ropogós házi tortillachips: mártogatós mellé kínáld

Tortilla chips cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tortillachipsből legtöbbször boltit választunk, pedig az otthon elkészített sokkal olcsóbb és finomabb. Mutatjuk, hogyan dobd össze mindössze 5 hozzávalóból.

A guacamole, a salsa vagy a sajtszósz elképzelhetetlenek a friss és roppanós tortillachips nélkül. Sajnos én már többször belefutottam meglágyult, ízetlen chipsbe, amely teljesen elrontotta az összhatást, bármilyen finom mártogatóssal is készültem mellé. Ezért próbáltam ki a házi kukoricachipset, és osztatlan sikert aratott. 

Pofonegyszerű elkészíteni, ráadásul az öt alaphozzávalóból minimális mennyiség is elég egy viszonylag nagy adaghoz. A só mellett pedig olyan fűszerezést alkalmazol, amilyet csak szeretnél, hiszen a recept ezt is lehetővé teszi.

Szuper ropogós házi tortillachips

Tortilla chips

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 ek durumliszt
  • 4 ek kukoricaliszt
  • 1 csipet
  • 0.5 dl víz
  • 2 ek olívaolaj
  • fűszerek ízlés szerint (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük össze a liszteket és a sót, majd adjuk a keverékhez a vizet is. Alaposan gyúrjuk össze, amíg egy masszív, de nyújtható tésztát kapunk. Ha a tészta nem akar összeállni, evőkanállal adagoljunk még hozzá vizet, de mindig csak keveset, hogy ne lágyuljon el.

Belisztezett deszkán nyújtsuk vékony, 1 mm vastag lappá, egy sütőecsettel kenjük le az olajjal, darabosabb sóval vagy száraz fűszerekkel (fokhagyma-granulátum, hagymapor, paprika, szárított oregánó vagy bazsalikom) hintsük meg, de egy kevés lime-lével is meglocsolhatjuk. Egy éles késsel vagdossunk szabályos háromszögeket belőle.

Helyezzük a chipseket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 15 perc alatt süssük ropogósra. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg a szélük.

Tipp: az elkészítés egy másik megúszós módja, ha a chipsek alapjául kis méretű, kész tortillalapokat választasz. Ebben az esetben csak annyi a dolgod, hogy a lapokat vékonyan megkened olívaolajjal, megsózod, először félbe, majd a feleket újabb három darabba vágod. Az így kapott szabályos háromszögeket helyezd egy sűtőpapírral kibélelt tepsibe, és alacsony hőfokon ugyanúgy süsd ropogósra, mint az előző változat esetében.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük