Baconbe tekert grillezett szűzérmék házi BBQ-szósszal - Így nem szárad ki a hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Igazi ellenállhatatlan bulikaja ez a szalonnás, fűszeres, szószos szűzérme, ráadásul csodásan néz ki.
A sertésszűz csodás, ín-és mócsingmentes hús, amely homogén állaga miatt népszerű azoknál, akik félnek a meglepetésektől. Ez a jó és a rossz tulajdonsága is, ugyanis így aztán semmi sem védi őt a gyors kiszáradástól.
Erre ad szuper megoldást ez a recept: baconnel védi attól, hogy sütés közben kiszáradjon, a közben kiolvadó zsír pedig ízesíti a húst. A házi fűszeres, savanykás, édes BBQ-szósz már csak hab a tortán, magasról ver minden bolti változatot.
Baconkerék házi BBQ-szósszal
Hozzávalók 8 darabhoz
A húshoz
- 500 gramm sertésszűz
- 200 gramm bacon
- fogpiszkáló a tűzéshez
A szószhoz
- 250 gramm ketchup
- 120 gramm almaecet
- 120 gramm barna cukor
- 40 gramm mustár
- 50 gramm Worchestershire-szósz
Elkészítés:
A barbecue-szószhoz minden összetevőt egy lábosba öntünk és összeforraljuk, majd közepes lángon, 10-15 perc alatt összefőzzük. Megkóstoljuk, ha szükséges, cukorral és/vagy ecettel beállítjuk a savasság-édesség egyensúlyát.
A sertésszüzet megtisztítjuk, hosszában négy darabba vágjuk, majd azt a négy darabot laposra klopfoljuk és ismét kettévágjuk. Így lesz összesen nyolc darab. Az egyik felüket sózzuk, borsozzuk, majd a másik felükkel felfelé deszkára tesszük őket és rájuk fektetünk egy-egy szelet bacont. Ameddig a bacon tart, addig hasznos az adott darab, utána levágjuk, de nem dobjuk ki a maradékot.
Elkezdjük feltekerni úgy, hogy alul a szűz, felül a bacon legyen. Ha ez megvan, egymásra merőlegesen összetűzzük két fogpiszkálóval. A maradékokkal is ugyanígy járunk el, annyi különbséggel, hogy ott több darab hús is kerülhet egy baconszelet alá.
A tekercseket feldobjuk a grillre és lángtól függően oldalanként 3-6 perc alatt megsütjük. Segítség lehet, hogy a szűz maghőmérséklete 65-67 fok kell legyen.
A végén átkenjük a tekercsek mindkét oldalát a BBQ-szósszal, oldalanként még kapnak 2-3 percet, csak addig, amíg rákaramellizálódik a szósz. A maradék szószt a megsült tekercsek mellé tálaljuk.
A sertésszűzhöz szuperül megy a barack is, például ebben a receptben.
Fotó: Street Kitchen