Baconbe tekert grillezett szűzérmék házi BBQ-szósszal - Így nem szárad ki a hús

Bacon-kerék-házi-barbecue-szósszal
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi ellenállhatatlan bulikaja ez a szalonnás, fűszeres, szószos szűzérme, ráadásul csodásan néz ki.

A sertésszűz csodás, ín-és mócsingmentes hús, amely homogén állaga miatt népszerű azoknál, akik félnek a meglepetésektől. Ez a jó és a rossz tulajdonsága is, ugyanis így aztán semmi sem védi őt a gyors kiszáradástól.

Erre ad szuper megoldást ez a recept: baconnel védi attól, hogy sütés közben kiszáradjon, a közben kiolvadó zsír pedig ízesíti a húst. A házi fűszeres, savanykás, édes BBQ-szósz már csak hab a tortán, magasról ver minden bolti változatot.

Baconkerék házi BBQ-szósszal

Bacon-kerék-házi-barbecue-szósszal2

Hozzávalók 8 darabhoz

A húshoz

  • 500 gramm sertésszűz
  • 200 gramm bacon
  • fogpiszkáló a tűzéshez

A szószhoz

  • 250 gramm ketchup
  • 120 gramm almaecet
  • 120 gramm barna cukor
  • 40 gramm mustár
  • 50 gramm Worchestershire-szósz
Recept idők

Elkészítés:

A barbecue-szószhoz minden összetevőt egy lábosba öntünk és összeforraljuk, majd közepes lángon, 10-15 perc alatt összefőzzük. Megkóstoljuk, ha szükséges, cukorral és/vagy ecettel beállítjuk a savasság-édesség egyensúlyát. 

A sertésszüzet megtisztítjuk, hosszában négy darabba vágjuk, majd azt a négy darabot laposra klopfoljuk és ismét kettévágjuk. Így lesz összesen nyolc darab. Az egyik felüket sózzuk, borsozzuk, majd a másik felükkel felfelé deszkára tesszük őket és rájuk fektetünk egy-egy szelet bacont. Ameddig a bacon tart, addig hasznos az adott darab, utána levágjuk, de nem dobjuk ki a maradékot.

Elkezdjük feltekerni úgy, hogy alul a szűz, felül a bacon legyen. Ha ez megvan, egymásra merőlegesen összetűzzük két fogpiszkálóval. A maradékokkal is ugyanígy járunk el, annyi különbséggel, hogy ott több darab hús is kerülhet egy baconszelet alá. 

A tekercseket feldobjuk a grillre és lángtól függően oldalanként 3-6 perc alatt megsütjük. Segítség lehet, hogy a szűz maghőmérséklete 65-67 fok kell legyen. 

A végén átkenjük a tekercsek mindkét oldalát a BBQ-szósszal, oldalanként még kapnak 2-3 percet, csak addig, amíg rákaramellizálódik a szósz. A maradék szószt a megsült tekercsek mellé tálaljuk. 

A sertésszűzhöz szuperül megy a barack is, például ebben a receptben.

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük