Omlós csirkemáj hagymával sütve: így nem keményedik meg
A hagymával sült csirkemáj szaftos és és nagyon laktató fogás.
A máj vasban gazdag alapanyag, kiváló A-, B- és D-vitamin-forrás. Utóbbi zordabb időben különösen fontos, erősíti az immunrendszert.
Fontos, hogy a csirkemájat mindig megbízható helyről vásárold meg. A beszerzésénél az érzékszerveidre is hagyatkozhatsz. Amelyik darab nem szép, el van színeződve, azt soha ne vásárold meg. A máj tárolása kényes dolog, a legjobb, ha aznap felhasználod. Ha mégis hűtőbe tennéd, akkor a darabokat rakd tányérra, fedd le folpackkal, másnap pedig használd fel. Ha kellemetlen szagot áraszt, akkor már nem jó, ne főzz belőle!
Bár a mondás úgy tartja, a só az étel lelke, a májnál mégis vigyázni kell vele. Hogy miért? Mert kemény lesz tőle. Hogy ezt elkerüld, érdemes a májat tejbe áztatni, úgy vajpuha lesz. A folyadékba fűszerek is kerülhetnek, de só csak az elkészült máj tetejére menjen, és csak akkor, ha szükséges. Mivel baconnel körbetekerve készül, így kellő ízesítést kap a puhára sült máj.
A csirkemájat hártyázzuk le, távolítsuk el az ereket, és tisztítsuk meg az epétől.
A tejet mérjük keverőtálba, adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket, borsot és a majoránnát.
A tiszta májat áztassuk a tejbe néhány órára, vagy egész éjszakára.
A darabokat tekerjük körbe baconnel, ha szükséges, rögzítsük fogvájóval.
A baconnel körbetekert májakat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe 15 percre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu