Ínycsiklandó lecsós csirkemáj: a szaft sűrű, a máj vajpuha lesz

csirkemáj2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A resztelt májnál sokkal szaftosabb, rizzsel vagy tarhonyával tökéletes, laktató, isteni finom ebéd lesz belőle.

Sokan nem szeretik a belsőségeket, pedig jól elkészítve nagyon finom raguk, pörköltek készülhetnek belőlük. A csirkemájat a leggyakrabban resztelve, vagyis pirítva készítik, de lecsósan is isteni, a szaft nem engedi kiszáradni, belül vajpuha lesz.

Rengetegféleképpen készülhet a lecsós csirkemáj: van, aki először lecsót főz, abba teszi a nyers májat, inkább párolja. Van, aki előbb resztelt májat készít, majd azt forgatja a kész lecsós alapba. Én az aranyközéputat választottam, a májat a paprikával együtt pirítottam, majd a paradicsommal főztem. 

A máj viszonylag gyorsan megpuhul, nem szabad túlfőzni, érdemes kivenni egy darabot és félbevágni, így tudod ellenőrizni, mikor jó már. A szaft lehet egészen sűrű, de egy kevés vízzel is összefőzheted, ha levesesebbre szeretnéd.

Lecsós csirkemáj

csirkeáj

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 evőkanál kacsazsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 4 darab TV paprika
  • opcionális hegyes-erős paprika
  • 50 dekagramm csirkemáj
  • 4 darab paradicsom
  • 1 teáskanál majoranna
  • 0.5 teáskanál kömény
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat pucoljuk meg, a vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A paprikát mossuk meg, szedjük ki a magházát, vágjuk karikákra, ha használunk, a hegyes-erőssel is járjunk el így. A paradicsom alját vágjuk be keresztben, majd forrásban lévő vízzel öntsük le, hagyjuk rajta 1-2 percig, majd öblítsük át hideg vízzel és húzzuk le a héját, végül vágjuk kockákra. A csirkemájat mossuk meg, ha nagyobbak, vágjuk félbe őket.

Egy nagyobb lábasba tegyünk 2 evőkanál kacsazsírt, majd adjuk hozzá a vöröshagymát, 5-6 percig dinszteljük. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, majd 1 perc kevergetés után a pirospaprikát. Gyors mozdulatokkal keverjük össze, majd borítsuk rá az összekarikázott paprikát, 4 perc után dobjuk rá a májat is. Időközönként megkeverve 5-6 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a paradicsomot. Majorannával, köménnyel, borssal fűszerezzük. 

Fedjük le a lábast, 10 percig gyöngyözve főzzük, míg levet nem engednek a zöldségek. Ekkor sózzuk, ha szaftosabbra szeretnénk, adjunk hozzá 1 deci vizet. Addig főzzük tovább gyöngyözve, míg a máj teljesen puha nem lesz és a szaft be nem sűrűsödik, még kb. 5-10 percig.

Rizzsel vagy tarhonyával, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük