![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ínycsiklandó lecsós csirkemáj: a szaft sűrű, a máj vajpuha lesz
![csirkemáj2](https://kep.index.hu/1/0/3641/36418/364182/36418297_2782781_9c61808eb0b254cc4ca1f97e1c2a9e5f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A resztelt májnál sokkal szaftosabb, rizzsel vagy tarhonyával tökéletes, laktató, isteni finom ebéd lesz belőle.
Sokan nem szeretik a belsőségeket, pedig jól elkészítve nagyon finom raguk, pörköltek készülhetnek belőlük. A csirkemájat a leggyakrabban resztelve, vagyis pirítva készítik, de lecsósan is isteni, a szaft nem engedi kiszáradni, belül vajpuha lesz.
Rengetegféleképpen készülhet a lecsós csirkemáj: van, aki először lecsót főz, abba teszi a nyers májat, inkább párolja. Van, aki előbb resztelt májat készít, majd azt forgatja a kész lecsós alapba. Én az aranyközéputat választottam, a májat a paprikával együtt pirítottam, majd a paradicsommal főztem.
A máj viszonylag gyorsan megpuhul, nem szabad túlfőzni, érdemes kivenni egy darabot és félbevágni, így tudod ellenőrizni, mikor jó már. A szaft lehet egészen sűrű, de egy kevés vízzel is összefőzheted, ha levesesebbre szeretnéd.
Lecsós csirkemáj
![csirkeáj](https://kep.index.hu/1/0/3641/36418/364183/36418307_e940513474a0f41d5159c49a038c9250_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál kacsazsír
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 4 darab TV paprika
- opcionális hegyes-erős paprika
- 50 dekagramm csirkemáj
- 4 darab paradicsom
- 1 teáskanál majoranna
- 0.5 teáskanál kömény
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A paprikát mossuk meg, szedjük ki a magházát, vágjuk karikákra, ha használunk, a hegyes-erőssel is járjunk el így. A paradicsom alját vágjuk be keresztben, majd forrásban lévő vízzel öntsük le, hagyjuk rajta 1-2 percig, majd öblítsük át hideg vízzel és húzzuk le a héját, végül vágjuk kockákra. A csirkemájat mossuk meg, ha nagyobbak, vágjuk félbe őket.
Egy nagyobb lábasba tegyünk 2 evőkanál kacsazsírt, majd adjuk hozzá a vöröshagymát, 5-6 percig dinszteljük. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, majd 1 perc kevergetés után a pirospaprikát. Gyors mozdulatokkal keverjük össze, majd borítsuk rá az összekarikázott paprikát, 4 perc után dobjuk rá a májat is. Időközönként megkeverve 5-6 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a paradicsomot. Majorannával, köménnyel, borssal fűszerezzük.
Fedjük le a lábast, 10 percig gyöngyözve főzzük, míg levet nem engednek a zöldségek. Ekkor sózzuk, ha szaftosabbra szeretnénk, adjunk hozzá 1 deci vizet. Addig főzzük tovább gyöngyözve, míg a máj teljesen puha nem lesz és a szaft be nem sűrűsödik, még kb. 5-10 percig.
Rizzsel vagy tarhonyával, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!