Isteni, baconbe tekert csirkemáj: így biztosan vajpuha lesz

bmcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokak szemében a máj nem a legszimpatikusabb alapanyag. Pedig, ha jól készül, akkor igazán finom, és azt sem szabad elfelejteni, mennyire egészséges.

A máj vasban gazdag alapanyag, kiváló A-, B- és D-vitamin-forrás. Utóbbi zordabb időben különösen fontos, erősíti az immunrendszert.

Fontos, hogy a csirkemájat mindig megbízható helyről vásárold meg. A beszerzésénél az érzékszerveidre is hagyatkozhatsz. Amelyik darab nem szép, el van színeződve, azt soha ne vásárold meg. A máj tárolása kényes dolog, a legjobb, ha aznap felhasználod. Ha mégis hűtőbe tennéd, akkor a darabokat rakd tányérra, fedd le folpackkal, másnap pedig használd fel. Ha kellemetlen szagot áraszt, akkor már nem jó, ne főzz belőle!

Mitől lesz puha a máj?

Bár a mondás úgy tartja, a só az étel lelke, a májnál mégis vigyázni kell vele. Hogy miért? Mert kemény lesz tőle. Hogy ezt elkerüld, érdemes a májat tejbe áztatni, úgy vajpuha lesz. A folyadékba fűszerek is kerülhetnek, de só csak az elkészült máj tetejére menjen, és csak akkor, ha szükséges. Mivel baconnel körbetekerve készül, így kellő ízesítést kap a puhára sült máj.

Baconbe tekert csirkemáj

bmct

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg csirkemáj
  • 500 milliliter tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál majoránna
  • 20 dkg bacon
  • só (opcionális) szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemájat hártyázzuk le, távolítsuk el az ereket, és tisztítsuk meg az epétől.

A tejet mérjük keverőtálba, adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket, borsot és a majoránnát.

A tiszta májat áztassuk a tejbe néhány órára, vagy egész éjszakára.

A darabokat tekerjük körbe baconnel, ha szükséges, rögzítsük fogvájóval.

A baconnel körbetekert májakat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe 15 percre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük