Sonkás-sajtos tészta egybesütve: az előkészítés negyedóra, a többit bízd a sütőre
A sütőben sült sonkás-sajtos tészta egyszerű, kiadós vacsora, amit a gyerekek is szeretni fognak.
A mac and cheese a tészta- és a sajtimádók igényeit egyszerre elégíti ki, hiszen ennél több sajtot nehéz belefőzni egyetlen fogásba. Nagyon nem lehet variálni ezt az elképesztően egyszerű receptet, de ha zöldségekkel dúsítod, akkor kicsit más ízvilágot kapsz. Ha tényleg nincs sok időd, akkor érdemes elkészíteni, mert elronthatatlan.
Ha hiányolod belőle a húsfélét, akkor a bacon csodát tesz vele. Igazából a szalonna, főleg megpirítva, mindennel csodát tesz, ahogy ezzel a rakott krumplival is. A mac and cheese egy szaftos, puha étel, amelyben még inkább érvényesülnek a ropogós szalonnakockák.
Egy nagyobb lábasban forraljunk vizet, sózzuk meg, és főzzük a tésztát al dentére a csomagoláson található utasítás szerint. Szűrjük le.
Miközben a tészta fő, kockázzuk fel a bacont. Egy serpenyőt forrósítsunk fel, és 10-14 perc alatt pirítsuk meg benne a baconkockákat. Ha kész, szűrőkanállal kanalazzuk át egy papírtörlővel letakart tányérra. A baconből kisült zsír 1/3-át öntsük át egy hőálló edénybe, a többit tegyük el későbbi használatra.
A sajtokat reszeljük le.
A lábast, amelyben a tészta főtt, töröljük szárazra, és öntsük bele a bacon félretett zsírját. Közepes lángon forrósítsuk fel, adjuk hozzá a lisztet, és folyamatosan keverve 1 percig pirítsuk. Továbbra is folyamatosan keverve lassan, fokozatosan öntsük hozzá a tejet. Várjuk meg, amíg felforr, vegyük le még jobban a hőmérsékletet, és várjuk meg, amíg besűrűsödik, nagyjából 2 perc alatt. Tegyük hozzá a kétféle sajtot, sózzuk, és keverjük, amíg teljesen egynemű nem lesz és a sajt meg nem olvad.
Adjuk hozzá a kifőtt tésztát, keverjük át, és főzzük, amíg rottyan egyet, nagyjából 2-4 percig. Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a megpirított bacon felét, és keverjük vele össze óvatosan.
A maradék bacont tálalás előtt szórjuk rá.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu