Zöldséges mac and cheese: répa és karfiol kerül a selymes sajtszószba
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Ázsiai sült kelbimbó: szójaszósszal pirul ropogósra
Mennyei szendvicskrém aszalt paradicsommal: csicseriborsótól tartalmas
Illatos narancsos süti kukoricaliszttel: egyszerű kevert tésztája van
Tepsis kakukkfüves csirkeszárny: jó ropogós lesz a bőre
A répát és a karfiolt elrejtjük a krémes szószban, így gyerekeknek és olyan felnőtteknek is jó választás ez a tészta, akik nem szívesen esznek zöldségeket.
Ezt a szuper receptet a Tasty oldalán találtam, és mivel sajnos kevés zöldséget, viszont annál több tésztát eszem, úgy éreztem, ez a recept nekem szól. Valójában ez egy egyszerű mac and cheese, ami attól lesz különleges, hogy a sajtszószba lepürésített répa és karfiol kerül. Ez nem csak ízben, vitaminban is sokat tesz hozzá az ételhez.
Eredetileg a recept gyerekeknek szól, hiszen a zöldséget elrejtjük a szószban, így azok is megeszik, akik egyébként nem rajonganak érte. A Tasty verziójába sütőtök, répa és karfiol kerül, azonban nálam előbbi nem volt itthon, így csak az utóbbi kettőből készült. Tettem bele még egy kis fokhagymát - az sosem árt -, illetve a cheddar mellé egy kevés parmezán is került, de ez tényleg csak opció.
Alternatívák
Bár én most a legegyszerűbb verzió mellett döntöttem, ha szeretnénk, az elkészült tésztát még tovább fokozhatjuk: öntsük a szószos tésztát egy kivajazott jénaiba, szórjunk rá zsemlemorzsát és parmezánt, majd toljuk a sütőbe sülni, míg aranybarna nem lesz.
Másnapra sajnos a szósz nagy részét beszívja a tészta, ezért - ha nem a sütős megoldás mellett döntöttünk -, a serpenyőben maradt tésztát pirítsuk oda, az a jó, ha itt-ott lekap, és reszeljünk rá egy nagy adag sajtot. Mikor a sajt elolvadt és néhol már megpirult a tészta, vegyük le a tűzről, még jobb lesz, mint frissen.
Zöldséges mac and cheese
Hozzávalók 6 személyre
- 500 gramm makaróni
- 120 milliliter víz
- 400 gramm karfiol
- 220 gramm répa
- 500 milliliter tej
- 200 gramm cheddar sajt
- 115 gramm krémsajt
- 2 gerezd fokhagyma
- sajt (tetejére)
- só, bors
- opcionális parmezán
Elkészítés:
A tésztát főzzük enyhén sós vízben al dente-re.
Közben a vizet, a karfiolrózsákat és a megpucolt, összekarikázott répát tegyük egy lábasba. Fedjük le, addig főzzük, míg minden puha nem lesz.
Öntsük a zöldségeket - a főzővízzel együtt - egy turmixgépbe, majd pürésítsük le.
A zöldségpürét öntsük egy mély, nagy serpenyőbe, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a tejet, a reszelt sajtot, a krémsajtot. Alaposan keverjük össze, míg a sajtok elolvadnak. (Ízlés szerint mehet bele egy kis parmezán is.)
Keverjük bele az al dente-re főtt makarónit, pár percig rotyogtassuk, de vigyázzunk, mert a tészta hamar túlfő. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Ízlés szerint sajttal megszórva tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors