![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Zöldséges mac and cheese: répa és karfiol kerül a selymes sajtszószba
![macandcheese](https://kep.index.hu/1/0/3176/31762/317628/31762885_2437427_d8402a0d5abc83a601d714fa8a8518ad_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A répát és a karfiolt elrejtjük a krémes szószban, így gyerekeknek és olyan felnőtteknek is jó választás ez a tészta, akik nem szívesen esznek zöldségeket.
Ezt a szuper receptet a Tasty oldalán találtam, és mivel sajnos kevés zöldséget, viszont annál több tésztát eszem, úgy éreztem, ez a recept nekem szól. Valójában ez egy egyszerű mac and cheese, ami attól lesz különleges, hogy a sajtszószba lepürésített répa és karfiol kerül. Ez nem csak ízben, vitaminban is sokat tesz hozzá az ételhez.
Eredetileg a recept gyerekeknek szól, hiszen a zöldséget elrejtjük a szószban, így azok is megeszik, akik egyébként nem rajonganak érte. A Tasty verziójába sütőtök, répa és karfiol kerül, azonban nálam előbbi nem volt itthon, így csak az utóbbi kettőből készült. Tettem bele még egy kis fokhagymát - az sosem árt -, illetve a cheddar mellé egy kevés parmezán is került, de ez tényleg csak opció.
Alternatívák
Bár én most a legegyszerűbb verzió mellett döntöttem, ha szeretnénk, az elkészült tésztát még tovább fokozhatjuk: öntsük a szószos tésztát egy kivajazott jénaiba, szórjunk rá zsemlemorzsát és parmezánt, majd toljuk a sütőbe sülni, míg aranybarna nem lesz.
Másnapra sajnos a szósz nagy részét beszívja a tészta, ezért - ha nem a sütős megoldás mellett döntöttünk -, a serpenyőben maradt tésztát pirítsuk oda, az a jó, ha itt-ott lekap, és reszeljünk rá egy nagy adag sajtot. Mikor a sajt elolvadt és néhol már megpirult a tészta, vegyük le a tűzről, még jobb lesz, mint frissen.
Zöldséges mac and cheese
![macandcheese3](https://kep.index.hu/1/0/3176/31763/317630/31763017_8dcf1e26d2adf31fd746eb57bce022d7_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
- 500 gramm makaróni
- 120 milliliter víz
- 400 gramm karfiol
- 220 gramm répa
- 500 milliliter tej
- 200 gramm cheddar sajt
- 115 gramm krémsajt
- 2 gerezd fokhagyma
- sajt (tetejére)
- só, bors
- opcionális parmezán
Elkészítés:
A tésztát főzzük enyhén sós vízben al dente-re.
Közben a vizet, a karfiolrózsákat és a megpucolt, összekarikázott répát tegyük egy lábasba. Fedjük le, addig főzzük, míg minden puha nem lesz.
Öntsük a zöldségeket - a főzővízzel együtt - egy turmixgépbe, majd pürésítsük le.
A zöldségpürét öntsük egy mély, nagy serpenyőbe, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a tejet, a reszelt sajtot, a krémsajtot. Alaposan keverjük össze, míg a sajtok elolvadnak. (Ízlés szerint mehet bele egy kis parmezán is.)
Keverjük bele az al dente-re főtt makarónit, pár percig rotyogtassuk, de vigyázzunk, mert a tészta hamar túlfő. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Ízlés szerint sajttal megszórva tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!