Baconbe tekert, sajttal töltött vagdalt: hidegtálra is tökéletes

vagdalt
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vagdalt baráti, családi események nagy kedvence. Ne legyen mindig egyforma, sajttal töltve, baconbe tekerve finom szaftos, és mégsem a megszokott!

A különféle fűszeres vagdaltak amellett, hogy ízletesek, egyszerűen, kevés munkával elkészíthetők, praktikusak, hisz viszonylag sokáig elállnak, könnyen szeletelhetők és tökéletesek a különféle hidegtálakra is. Vendégvárónak, szilveszterre is jól jönnek. 

Számtalan módon variálhatóak, az egyik legnagyobb kedvenc a békebeli Stefánia-vagdalt tojással a közepén, de érdemes új változatokat is kipróbálni. A masszát feldobhatod különféle fűszerekkel, továbbá a belsejébe tehetsz zöldségeket, és paradicsommázzal is lekenheted. A sajttal töltött, baconbe tekert vagdaltat is muszáj kipróbálni!

A vagdalt általában sertéshúsból, combból vagy lapockából készül, a csirkés változat kicsit szárazabb. Hidegen, melegen egyformán finom. Érdemes megvárni, míg kihűl, utána tudod szépen szeletelni.

Baconös-sajtos vagdalt

vagdalt

Hozzávalók 10 szelethez

  • 1 fej vöröshagyma
  • olaj
  • 2 db zsemle
  • 60 dkg darált hús
  • 3 db tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 1 tk kömény
  • 1 tk kakukkfű
  • bors
  • 15 dkg sajt
  • 25 dkg bacon
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk apró kockára, és kevés olajon dinszteljük meg. 

A zsemlét áztassuk vízbe, majd amikor már jó puha, csavarjuk ki, és a hagymával együtt adjuk a húshoz. Egyesével üssük hozzá a tojásokat, fűszerezzük sóval, borssal, átpréselt fokhagymával, pirospaprikával, kakukkfűvel és köménnyel.

Kézzel alaposan dolgozzuk össze a masszát. Érdemes megkóstolni, ha úgy érezzük, hiányzik még belőle valamilyen fűszer, dobjuk hozzá. Ezt követően a darált húsos masszát tegyük egy sütőpapírra vagy alufóliára, majd lapítsuk el, azaz készítsünk belőle téglalapot. Szórjuk rá egyenletesen a reszelt vagy kis darabokra vágott sajtot, és óvatosan tekerjük fel.

A baconszeleteket tegyük egymásra úgy, hogy kicsit fedjék egymást, majd a rudat fektessük a közepére, és hajtogassuk rá a baconszeleteket. Helyezzük a vagdaltat egy tűzálló edénybe vagy tepsibe, és öntsünk alá kevés vizet. 

Fóliával lefedve, előmelegített sütőben, 180 fokon süssük körülbelül 50 percig. Amikor a hús már puha, vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg a bacont. Ha kész, hagyjuk a tepsiben hűlni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük