Így készül a hagyományos, házi gyúrt tészta: mákkal, túróval, krumplival tálalva is mennyei
Sokkal finomabbak a tésztás ételek, ha hagyományos, házi gyúrt tésztát használsz alapanyagnak.
A bajor sörperec házi elkészítése egyáltalán nem bonyolult művelet. Mindössze néhány olyan egyszerű hozzávaló kell a tésztához, mint a só, az élesztő, a liszt és a víz, és csupán 10 perc kelesztést igényel.
És hogy mitől lesz meg a tésztának az a bizonyos sörpereces bukéja? Tudod, az a picit rágós külső, miközben a perec maga aranybarnára sül, a belseje pedig szuper puha marad. Nos ez a szódabikarbónás fürdőnek köszönhető.
A megfőtt, de még ki nem sütött pereceket letakarva akár 24 órán át is eltárolhatod a hűtőben. A már kisütött pereceket pedig, ha azok nem fogynának el, le is fagyaszthatod. Így akár 3 hónapig is elállnak.
Az élesztőt egy nagy tálban futtassuk fel a langyos, cukros vízben. Ezután keverjük bele a sót és az olvasztott vajat. Apránként adjunk hozzá 350 g lisztet, és fakanállal vagy robotgéppel addig keverjük, amíg a tészta sűrű nem lesz.
Ekkor adjunk hozzá még 100 g lisztet, vagy annyit, amennyitől már nem ragad. Kezdjük el dagasztani: akkor jó, ha már egyáltalán nem ragad, viszont kellemesen ruganyos.
Borítsuk a tésztát lisztezett felületre, majd gyúrjuk át még egyszer, és formáljunk belőle golyót. Takarjuk le egy konyharuhával, és 10 percig hagyjuk kelni.
Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, legjobb, ha ez szilikonos. Ha nem, akkor kenjük meg egy kis olívaolajjal a papírt.
Ezután egy éles késsel vágjuk a tésztagolyót 3 egyenlő részre. Egyesével nyújtsuk ki a tésztadarabokat kb. 50 cm hosszúságúra. Formázzuk meg a pereceket: a tésztacsíkból formázzunk egy kört, a tészta végeit, amint összeérnek, csavarjuk össze. Egy csavarást követően fogjuk meg a két végéből alkotott csomót, és fordítsuk át a kör közepe felé. A cél, hogy a csomó része ráfeküdjön a perec alsó peremére, a szárak pedig túlnyúljanak rajta. Ezt ismételjük meg annyiszor, ahány perecet szeretnénk a tésztából kisütni.
Ezután készítsük el a szódabikarbónás fürdőt. Forraljunk fel egy lábosban 2 liter vizet, majd adjuk hozzá a szódabikarbónát. A pereceket dobjuk a forrásban lévő, lobogó vízbe 20-30 másodpercre. Ettől lesz meg ugyanis a perec különleges íze. Egy spatula vagy lapos kanál segítségével emeljük ki őket a vízből, csepegtessük le, majd tegyük az előkészített tepsire.
Szórjuk meg a pereceket diszkréten sóval, majd az előmelegített sütőben süssük kb. 12-15 percig. Ha esetleg már előbb aranybarnára sülnének, akkor természetesen kevesebb sütési idő is elengendő.
A sütési idő lejártával vegyük ki őket a sütőből, pár percig hagyjuk hűlni, majd kínáljuk akár magában, akár valamilyen mártogatós szósz társaságában. A megmaradt, kisütött perecek szobahőmérsékleten tárolva 2-3 napig is kibírják, bár lágyságuk értelemszerűen ez idő alatt csökken.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu