Aszalt gyümölccsel töltött pulykatekercs - Melegen ebéd, hidegen felvágott
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A pulykamell kényes húsféle, nagyon könnyen kiszárad, ezért két irányból is védjük: belülről töltelékkel, kívülről baconnel.
A pulykamell az egyik legkényesebb húsfajta, nagyon könnyen lesz száraz és minden íztől mentes, óvatosan kell vele bánni. Ebben a receptben egyrészt megtöltjük, másrészt beborítjuk vékonyra szeletelt füstölt szalonnával, így esélye sem lesz kiszáradni. Azért még így is érdemes óvatosan bánni vele és sütés közben olykor meg-meglocsolgatni a kicsorgó lével.
A töltelék aszalt gyümölcsből és szikkadt kalács morzsájából, valamint párolt hagymából áll, ezt bátran lehet a készletek szerint alakítani, készülhet aszalt szilávból vagy bármely más gyümölcsből.
Melegen is nagyon jó, de hidegen szépen szeletelhető hidegtál-főszereplő vagy szendvicsfeltét lehet.
Barackos pulykatekercs
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm pulykamell
- 200 gramm bacon
- 100 gramm aszalt sárgabarack
- 1 fej hagyma
- 50 gramm kalácsmorzsa
- 2 evőkanál vaj
- só, bors
Elkészítés:
A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, vagy szépen megkérjük erre a hentest.
A töltelékhez finomra aprítjuk a hagymát, vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott aszalt barackot, és pár percig együtt pároljuk őket tovább, majd hagyjuk kissé kihűlni, végül hozzákeverjük a morzsát, sózzuk, borsozzuk.
Egy deszkára baconszeleteket fektetünk, ráteszünk egy szelet pulykamellet, megkenjük töltelékkel, feltekerjük és megtűzzük. Ezt a műveletet ismételjük, míg minden alapanyag el nem fogy. Tűzálló tálba, tepsibe sorakoztatjuk őket, és 180 fokos sütőben, körülbelül egy óra alatt megsütjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors