Így készül a házi bazsalikomos pesto: a pirított fenyőmagtól lesz tökéletes a textúrája

bazsalikompesto2cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A házi készítésű, intenzív aromájú pestót rengeteg módon fel tudjuk használni, nem csak tésztával jó, tökéletes rizzsel vagy más gabonával, de még ropogós sült burgonyát is mártogathatunk bele.

A pesto készítése a világ legegyszerűbb konyhai műveletei közé tartozik, nincs más dolgunk, csak fogjuk az értékes alapanyagokat, beletesszük a konyhai robotgépünkbe, majd várunk, amíg a gép selymes, krémes textúrájúvá dolgozza őket össze. Persze nem volt ez mindig így, régen márványból készült mozsárban, kézzel keverték a hozzávalókat selymes állagúra, de ma már az olaszok is inkább a könnyebb megoldást választják.

A bazsalikom az olasz konyha kedvelt fűszernövénye, a C-vitaminban gazdag, kissé pikáns zöldet legtöbbször paradicsomos ételekbe csempésszük, mivel nagyszerű párost alkotnak. A növényből csodás pestót is lehet készíteni, amit gyorsan, sokoldalúan tudunk felhasználni.

Mivel nem bonyolult az elkészítése, én azt tanácsolom, állítsuk össze házilag, majd egyszerűen tésztával, húsra kenve vagy kenyérrel kínáljuk. A bazsalikomos pesto egyik fontos alapanyaga a fenyőmag, ami az ízek mellett a selymes textúrához is hozzájárul. A házi készítésű pesto hűtőben tárolva 2 hétig is eláll.

Bazsalikompesto

bazsalikompesto2ct

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 6 csokor friss bazsalikom
  • 5 dekagramm parmezán
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 marék fenyőmag
  • 2 szem szegfűszeg
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál víz
  • 1 evőkanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Az összes hozzávalót konyhai robotgépbe tesszük, addig dolgoztatjuk, míg a gép selymes, krémes állagúra nem pürésíti az alapanyagokat.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük