
A legillatosabb, legfinomabb bazsalikomos pesto: így lesz tökéletes az állaga
Cikkek


30 perces, ropogósra sült cukkinipalacsinta: feta sajt is kerül bele

10 isteni desszert alig valamiből: maximum 4 hozzávalós recepteket mutatunk
Ropogós

Házi párizsi adalékanyagok nélkül: ebbe tudod, mi kerül

Csodaszép epres pohárdesszert: pofonegyszerűen készül

Quinoás pogácsa spenóttal és babbal: vegán burgerbe kötelező

Joghurtos, currys csirkemell rizzsel: egzotikus ízek egyszerűen

Leveles tésztás, spárgás batyu: gyors finomságot mutatunk
Bár az egész családunk pestófüggő, mégis nagyon nehéz üveges, kész pestóból finom keveréket találni, amelyik pedig valóban igazán jó, az már annyira sokba kerül, hogy jobban megéri néhány cserép bazsalikomot venni és abból készíteni.
Miután apukám rájött a bolti bazsalikomok hosszú életének titkára, végre olyan szép mennyiségű friss levelet arathattunk le egyszerre, hogy az már elég volt egy nagy adagnyi pesto elkészítéséhez. Az eredeti genovai recept fenyőmaggal készül, de mi most diót tettünk bele, nemcsak azért, mert az volt éppen kéznél, hanem mert nagyon szeretjük vele.
Mozsárban készítsük, ne aprítóban
A pesto elkészítésének nem is igazán a mag a kulcsmozzanata, hanem az aprítás technológiája. Azt a se nem sima, se nem túlságosan darabos állagot, ami az igazán tökéletes pestóhoz kell, csak mozsárban lehet elérni. Az aprítógéppel nem mindig sikerül, nehéz eltalálni azt a bizonyos pillanatot, mikor már nincsenek benne nagyobb darabok, de nem is pépesedett egészen simára a szósz.
Így a színe is szép lesz
Nem beszélve arról, hogy az aprító felmelegíti az egyveleget, ami így világoszöldből sötétzöldbe fog átmenni. Ha mégis az aprítót választjuk, érdemes a lehető leglassabb fokozaton dolgoztatni a gépet és használat előtt minden alapanyagot és eszközt hidegen tartani.
Bazsalikomos-diós pesto

Hozzávalók 6 adaghoz
- 50 gramm friss bazsalikom
- 20 gramm dió
- 1 deciliter olívaolaj
- 1 csipet só
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 gramm reszelt parmezán
- 50 gramm reszelt pecorino
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors