Vajpuha csirkemell bazsalikomos-paradicsomos szószban főzve: tejszín teszi krémessé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egy hosszú és fárasztó nap után is összedobhatod ezt az egyserpenyős csirkemellet, a szósznak köszönhetően biztosan nem lesz száraz a hús.
Míg egyesek imádják, mások ki nem állhatják a csirkemellet, utóbbi csoport véleménye szerint száraz, nem éri meg az árát. Ez az állítás valóban igaz lehet, ha nem megfelelően fűszerezik és túlsütik, de ha krémes, ízletes szószban főzöd, vajpuha, szaftos és mennyei lesz.
Bár csirkecombbal is szeretek dolgozni, ha gyors és egyszerű fogásra vágyom, általában csirkemellet használok, az ugyanis mindenképp az előnyei közé sorolandó, hogy pillanatok alatt átsül - 15-20 perc alatt fenséges ebédet dobhatsz belőle össze.
Az alábbi receptben azonban nem is annyira a hús, inkább a szósz a főszereplő: a tejszínes paradicsommártás nem csak krémes, a bazsalikomtól nagyon-nagyon friss és finom is, ráadásul 10 perc alatt összeállíthatod.
Bazsalikomos-paradicsomos csirkemell
Hozzávalók 4 személyre
Csirkéhez:
- 500 gramm csirkemellfilé
- 1 teáskanál fokhagymapor
- ízlés szerint só, bors
- 2 evőkanál olívaolaj
Szószhoz:
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
- 1 teáskanál oregánó (szárított)
- 1 teáskanál bazsalikom (szárított)
- 1.5 deciliter tejszín
- 20 gramm parmezán
- 15 levél friss bazsalikom
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A csirkemelleket vágjuk hosszában félbe - tetszőleges szeletekre is vághatók -, majd sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral ízesítsük mindkét oldalukat.
Melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd tegyük bele a csirkemelleket, de ne fedjék egymást a szeletek. Vegyük magasabbra a lángot, oldalanként 3-4 percig süssük őket, míg itt-ott picit megpirulnak. Ha a villa már könnyen belemegy a húsba, kész van, tegyük félre.
Vegyük kicsire a lángot. A zúzott fokhagymát tegyük a serpenyőbe - ha szükséges, öntsünk még alá olajat -, majd fél perc után öntsük fel a paradicsommal, fűszerezzük sóval, oregánóval és bazsalikommal. Gyöngyözve főzzük 5 percig, míg a leragadt pörzsanyag fel nem oldódik a szószban.
Keverjük a szószba a parmezánt és a tejszínt is. Végül az összeaprított, friss bazsalikomot forgassuk bele és tegyük vissza a csirkemellet is. Így főzzük még 2-3 percig, majd rögtön, tésztával kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors