Omlósra sült rablóhús színes zöldségekkel - Ehhez nem kell külön köret
A nyársra húzott rablóhúst olyan zöldségekkel sütheted együtt, amilyeneket a legjobban szeretsz.
Az oldalas a sertés egyik legjobb része, ha jól készítik, a hús leválik a csontról, omlós és szaftos lesz. A titok nyitja a lassú tűzön történő sütésben rejlik, de nem árt egy finom pác sem, minél tovább áll benne a hús, annál jobban átjárják a fűszerek.
Sertésoldalas esetén inkább száraz pácot szoktak használni, a szószt, a mázat pedig sütés közben kapja meg a hús. A barna cukros pác nagyon népszerű, ugyanis a cukor kiemeli az ízeket, segíti a hús barnulását, szép kérget képez rajta, miközben kiegyensúlyozza a savanykás ízeket.
A hús a sütőben, fólia alatt puhul, a grillen pedig csak kérget kap. A grillezéstől füstös lesz az oldalas, nagyon jól áll neki a pluszíz. A BBQ-szósz pedig felteszi az i-re a pontot.
Ha rajta maradt, a hártyát távolítsuk el a húsról.
Egy kis tálban keverjük össze a száraz pác hozzávalóit. Az oldalasok mindkét felét szórjuk meg a páccal, dörzsöljük bele a húsba. Fedjük le őket, majd tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.
Melegítsük elő a sütőt 120 fokra.
Egy nagy tepsiben, amelyben elfér a hús, keverjük össze az alaplevet, a szójaszószt, az ecetet, az olívaolajat és a zúzott fokhagymákat. Utána ebbe a keverékbe helyezzük bele a két oldalast. Fedjük le a tepsit fóliával, majd toljuk a sütőbe 2 órára.
Ha kész, szedjük ki őket egy tányérra.
A tepsiben maradt folyadékot önstük egy kis lábasba, kezdjük el melegíteni. Alacsony lángon főzzük, míg a felére nem redukálódik. Ekkor keverjük bele a BBQ-szószt is.
Melegítsük elő a grillt közepes fokozaton, majd kenjük le olajjal a rácsot.
Az oldalast kenjük le a BBQ-szósszal, majd tegyük a rácsra a lekent felével lefelé. Kenjük le a tetejét is. 5-8 percig süssük oldalanként, míg szépen rásül a máz. Ha elkészült, vegyük le a grillről, majd hagyjuk pihenni 5-10 percet. Vágjuk darabokra, majd kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu