Így készül házilag a tökéletes BBQ-szósz: húsok mellé kötelező

bbqszósz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem létezik egységes BBQ-szósz recept, csak rajtad múlik, milyen lesz a végeredmény.

A BBQ-szósz receptje csak ízlés kérdése, ki édesebben, ki savanykásabban, ki csípősebben szereti. Az alábbi recept jó kiindulópont, de nyugodtan adhatsz hozzá több cukrot/chilit/ecetet, alakítsd bátran. Ehhez a verzióhoz nem kell folyékony füst vagy melasz, nem igényel különleges vagy nehezen beszerezhető alapanyagot.

A BBQ-szósz lelke a paradicsom, a legjobb, ha házi ketchupot használsz hozzá, ami már önmagában is édeskés, megadja a tökéletes alapot. Ezt tovább is édesítheted, de elviheted sós, savanykás irányba is. Folyékony füst helyett füstölt fűszerpaprika gondoskodik az ízekről, de a chili és a mustár is kötelező eleme. A legjobb, ha őrölt mustármagot használsz, de ha esetleg nem találsz ilyet, kész mustárból is kanalazhatsz bele ízlés szerint.

A hozzávalókat össze kell főzni, hogy picit sűrűsödjön, szépen összeálljon a szósz, majd légmentesen zárható üvegben vagy dobozban akár 3 hónapig is tárolhatod a hűtőben. 

BBQ-szósz

bbqszósz2

Hozzávalók 5 decihez:

  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 1 fej salottahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál őrölt mustármag
  • 2 teáskanál chilipor
  • 1 teáskanál füstölt fűszerpaprika
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 450 gramm ketchup
  • 120 milliliter víz
  • 50 gramm barna cukor
  • 2 evőkanál almaborecet
  • 2 teáskanál Worcestershire-szósz
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát pucoljuk meg, vágjuk egészen finomra, a fokhagymát zúzzuk össze fokhagymanyomóval. Melegítsünk olajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a salottahagymát, majd 3-4 perc után a fokhagymát is. Keverjük bele a mustármagot, chiliport, kétféle paprikát, 1 percig dinszteljük így is.

Adjuk hozzá a ketchupot, a vizet, a barna cukrot, az almaborecetet és a Worcestershire-szószt, forrásig melegítsük. Vegyük lejjebb a lángot, majd gyöngyözve főzzük 20 percig, míg picit sűrűsödik, időközönként keverjük meg. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk. 

Légmentesen zárható dobozban 3 hónapig eláll a hűtőben.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük