Omlós mákos kifli a mama receptes füzetéből: tejföllel gyúrjuk a tésztát

28
Nyomtatás
Békebeli mákos kifli cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A mákos töltelékkel készült kifli tésztája finom puha, akár még harmadnap is megőrzi a tökéletes állagát, már ha marad belőle.

Az édes kifli tökéletes vendégváró vagy uzsonna, bármilyen töltelékkel készülhet. Én most mákossal gazdagítottam, de dióval vagy lekvárral megkenve is szuper. Ha kicsit izgalmasabbá tennéd a tölteléket, akkor keverj a mákhoz reszelt citromhéjat vagy fahéjat.

A kisült kifliket még melegen szórd meg porcukorral vagy vaníliás cukorral, úgy sokkal mutatósabb és finomabb. A kifli mellé kínálj kakaót vagy tejet.

Békebeli mákos kifli

Békebeli mákos kifli ct

Hozzávalók 24 darabhoz

Töltelék:

  • fél dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg darált mák

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag porélesztő
  • 30 dkg vaj
  • 1 darab tojássárgája
  • szükség szerint tejföl
Recept idők

Elkészítés:

Töltelék:

Először a tölteléket készítsük el: a vizet forraljuk fel, majd öntsük rá a cukorral egybekevert mákot. Keverjük egybe.

Tészta:

A lisztet szitáljuk keverőtálba és forgassuk egybe a sóval, vaníliás cukorral, instant élesztővel, majd a vajat is morzsoljuk hozzá. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját és annyi tejfölt (3-4 evőkanál), amennyit felvesz, miközben tésztát gyúrunk belőle. A begyúrt tésztát takarjuk le és 30 percig pihentessük.

A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen osszuk két egyforma méretű cipóra. Először nyújtsuk ki kör alakúra az egyik tésztát. Kenjük meg a töltelék felével, majd vágjuk cikkelyekre és tekerjük fel. A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd a másik cipóval is ismételjük meg ugyanezt.

A kifliket toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.

Az elkészült kifliket porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon