Meggyes-mákos morzsasüti: omlós vajas tészta az alapja
A lédús meggy feldobja a gazdag mákos tölteléket, a ropogós morzsa pedig már csak ráadás.
Az édes kifli tökéletes vendégváró vagy uzsonna, bármilyen töltelékkel készülhet. Én most mákossal gazdagítottam, de dióval vagy lekvárral megkenve is szuper. Ha kicsit izgalmasabbá tennéd a tölteléket, akkor keverj a mákhoz reszelt citromhéjat vagy fahéjat.
A kisült kifliket még melegen szórd meg porcukorral vagy vaníliás cukorral, úgy sokkal mutatósabb és finomabb. A kifli mellé kínálj kakaót vagy tejet.
Töltelék:
Először a tölteléket készítsük el: a vizet forraljuk fel, majd öntsük rá a cukorral egybekevert mákot. Keverjük egybe.
Tészta:
A lisztet szitáljuk keverőtálba és forgassuk egybe a sóval, vaníliás cukorral, instant élesztővel, majd a vajat is morzsoljuk hozzá. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját és annyi tejfölt (3-4 evőkanál), amennyit felvesz, miközben tésztát gyúrunk belőle. A begyúrt tésztát takarjuk le és 30 percig pihentessük.
A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen osszuk két egyforma méretű cipóra. Először nyújtsuk ki kör alakúra az egyik tésztát. Kenjük meg a töltelék felével, majd vágjuk cikkelyekre és tekerjük fel. A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd a másik cipóval is ismételjük meg ugyanezt.
A kifliket toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Az elkészült kifliket porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu