Mennyei, házi sárgabaracklekvár: természetes sűrítéssel főzd be a gyümölcsöt

baracklekvár
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ne félj a lekvárfőzéstől, egyáltalán nem bonyolult, és nem is igényel sok időt, bátran állj neki otthon.

Ennél egyszerűbben nem lehet lekvárt főzni, alig lesz vele munka, ráadásul mindenféle adalékanyag nélkül és gyorsan készül. A citromban található pektin és a cukor sűríti a gyümölcsöt, előbbinek a héja és a leve is belekerül a dzsembe. 

A sárgabarack mellé viszonylag sok cukor kerül, de a gyümölcs édességétől függően ezt picit csökkentheted, viszont nem szabad nagyon visszavenni a mennyiségét, hiszen ez zselésíti és tartósítja is a lekvárt. 

Mivel tartósítószer nincs benne, nem mindegy, hogyan teszed el a lekvárt, fontos, hogy szakszerűen dunsztold, itt olvashatsz bővebben a technikáról. 

Sárgabaracklekvár

baracklekvár2

Hozzávalók 10 decihez

  • 1 kilogramm sárgabarack (magozott súlya)
  • 350 gramm cukor
  • 2 ek citromlé
  • 1 darab biocitrom héja
Recept idők

Elkészítés:

A barackot mossuk meg, töröljük szárazra. Vágjuk félbe, távolítsuk el a magját, majd kockázzuk össze a húsát.

A barackot, a cukrot, a citromlevet és a citrom héját tegyük egy lábasba. Ha elkezd forrni, vegyük lejjebb a lángot, majd gyöngyözve főzzük 30 percig. Közben kevergessük, és egy krumplinyomóval törjük össze a gyümölcsöt, amikor megpuhult.

Ha besűrűsödött a lekvár, vegyük le a tűzről, osszuk szét két tiszta félliteres üveg között, majd dunsztoljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük