Meggyes-mákos morzsasüti: omlós vajas tészta az alapja

0
Nyomtatás
makos-morzsasuti
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A lédús meggy feldobja a gazdag mákos tölteléket, a ropogós morzsa pedig már csak ráadás.

Mákrajongók, figyelem! A német morzsasüteménynél kevés jobb dolog létezik: a töltelék lágy, szinte pudingos állagú, a tészta pedig ropog a tetején.

Amilyen összetettnek tűnhet kép alapján, annyira egyszerű elkészíteni: a tésztához csak össze kell keverni mindent, majd a tepsibe szórni és jól belenyomkodni, nyújtófára sem lesz szükség hozzá. A töltelék is játszi könnyedséggel összeállítható: lényegében egy laza tejbegrízt kell főzni, mákkal besűríteni, majd mehet is bele a meggy, és csak várni kell, míg hűl picit. 

Szezonban mindenképp friss, lédús meggyel készítsd, de egyébként befőttel és kiolvasztott mirelit gyümölccsel is működik a recept. 

Meggyes-mákos morzsasüti

makos-morzsasuti2

Hozzávalók 25 szelethez

Tészta:

  • 500 g liszt
  • 200 g cukor
  • 250 g vaj/margarin (puha)
  • 1 db tojás
  • 1 tk vaníliakivonat

Töltelék:

  • 1 liter tej
  • 350 g darált mák
  • 150 g búzadara
  • 250 g cukor
  • 100 g vaj/margarin
  • 1 tk rumaroma
  • 35 dkg magozott meggy (friss vagy befőtt)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 30x40 centis tepsit. 

Készítsük el a tölteléket: a tejet és a cukrot melegítsük össze. Mikor a cukor elolvadt, fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a búzadarát is. 2 perc után keverjük bele a mákot is, szintén folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon főzzük, míg jó sűrű nem lesz. Keverjük bele a vajat is. Mikor elolvadt és elvegyült a töltelékben, húzzuk le a tűzről.

A meggyet csöpögtessük le.

Keverjük bele a rumaromát és a magozott meggyet a mákos töltelékbe, majd tegyük félre picit hűlni.

Készítsük el a tésztát: a szobahőmérsékletű vajat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot is. Mikor elvegyültek, szitáljuk bele a lisztet, robotgéppel dolgozzuk egybe, míg morzsás állaga nem lesz.

A tészta felét oszlassuk el a tepsiben, nyomkodjuk bele, hogy befedje a felületét, szépen összeálljon.

Oszlassuk el a tölteléket a tésztán, majd morzsoljuk a tetejére a maradék tésztát. 

Toljuk a sütőbe 45-50 percre, míg a morzsa a tetején picit megpirul, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon