Krémes, túrós morzsasüti omlós tésztával: gazdag töltelékkel a legfinomabb
Mutatós és nagyon finom a túrós morzsasüti, a krémes tölteléket gyerekjáték elkészíteni.
Mákrajongók, figyelem! A német morzsasüteménynél kevés jobb dolog létezik: a töltelék lágy, szinte pudingos állagú, a tészta pedig ropog a tetején.
Amilyen összetettnek tűnhet kép alapján, annyira egyszerű elkészíteni: a tésztához csak össze kell keverni mindent, majd a tepsibe szórni és jól belenyomkodni, nyújtófára sem lesz szükség hozzá. A töltelék is játszi könnyedséggel összeállítható: lényegében egy laza tejbegrízt kell főzni, mákkal besűríteni, majd mehet is bele a meggy, és csak várni kell, míg hűl picit.
Szezonban mindenképp friss, lédús meggyel készítsd, de egyébként befőttel és kiolvasztott mirelit gyümölccsel is működik a recept.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 30x40 centis tepsit.
Készítsük el a tölteléket: a tejet és a cukrot melegítsük össze. Mikor a cukor elolvadt, fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a búzadarát is. 2 perc után keverjük bele a mákot is, szintén folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon főzzük, míg jó sűrű nem lesz. Keverjük bele a vajat is. Mikor elolvadt és elvegyült a töltelékben, húzzuk le a tűzről.
A meggyet csöpögtessük le.
Keverjük bele a rumaromát és a magozott meggyet a mákos töltelékbe, majd tegyük félre picit hűlni.
Készítsük el a tésztát: a szobahőmérsékletű vajat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot is. Mikor elvegyültek, szitáljuk bele a lisztet, robotgéppel dolgozzuk egybe, míg morzsás állaga nem lesz.
A tészta felét oszlassuk el a tepsiben, nyomkodjuk bele, hogy befedje a felületét, szépen összeálljon.
Oszlassuk el a tölteléket a tésztán, majd morzsoljuk a tetejére a maradék tésztát.
Toljuk a sütőbe 45-50 percre, míg a morzsa a tetején picit megpirul, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors