
Tejporos-kekszes horvát sütemény: a bela bajaderát sütni sem kell
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében

Virslis-majonézes tésztasaláta: krémes, laktató és villámgyorsan kész

Varázslatos citromos pite: turmixgépben készül a krémes töltelék

Rántott csirke még sosem volt ilyen extra: különleges panír borítja

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk
A bela bajadera a világ egyik legegyszerűbb és legjobb süteménye: nem kell sütni, körülbelül 20 perc alatt kész, ráadásul elképesztően finom.
A Vajdaságban ettem először bela bajadarát párom nagyszüleinél, majd családi barátoknál. Többféle verziója létezik, van, ahol a tésztája kakaós, van, ahol dió is gazdagítja, de olyan is van, ahol csokoládé kerül a rétegek közé. Ez most egy sima fehér, vagyis "bela" változat.
A krémbe tejpor és kókusz kerül, de figyeljünk, milyet használunk: ebbe nem a kávékhoz való Completa kell, hanem rendes zsíros tejpor, illetve kókuszból is vegyünk jobb minőségűt.
Bela bajadera

Hozzávalók 8 adaghoz
Tészta
- 2 deciliter víz
- 150 gramm cukor
- 125 gramm vaj
- 500 gramm darált keksz
Krém
- 1 deciliter víz
- 150 gramm cukor
- 125 gramm vaj
- 200 gramm tejpor
- 100 gramm kókusz
Elkészítés:
Kezdjük a tésztával: a vizet, a cukrot és a vajat forraljuk össze, majd keverjük bele a darált kekszet. Alaposan dolgozzuk össze, majd nyomkodjuk a tésztát egy nagyobb méretű jénai vagy tepsi aljára.
A krémhez szintén forraljuk össze a vizet, a cukrot és a vajat, majd keverjük bele a tejport és a kókuszt. A masszát, akár még melegen, öntsük a kekszes alapra, majd hagyjuk az egészet kihűlni, tegyük pár órára a hűtőbe.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors