Pihe-puha bociszelet túróval pettyezve: a kakaós tészta is mennyei
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Habkönnyű a kakaós tészta, de a citromos túrókrém is megér egy misét, együtt a kettő pedig valami fenomenális.
A bociszelet igazi klasszikus, amennyire jól néz ki, annyira egyszerű elkészíteni, kezdőknek is sikerülni fog. Ezzel a sütivel biztosan elkápráztatod a családodat és a barátaidat is, főként akkor, ha ők is rajonganak a túrós édességekért.
Maga a tészta is megér egy misét, habkönnyű és nagyon kakaós. Vaj helyett olaj kerül a tésztájába, ettől lesz nagyon puha és szaftos – ne félj, nem lesz tömény, ugyanis tojáshab és sütőpor is lazítja.
Ha szereted a túrót, mindenképp az alábbi mennyiségekkel dolgozz, hidd el, el fog férni a sütiben, minél sűrűbben rakod a pöttyöket, annál finomabb lesz a végeredmény.
Bociszelet
Hozzávalók 20 x 30 cm-es formához cm átmérőjű formához
Tészta:
- 20 dekagramm liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 3 darab tojás
- 15 dekagramm cukor
- 1.5 deciliter tej
- 1 deciliter olaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Túró:
- 50 dekagramm túró
- 15 dekagramm cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál búzadara
- 1 darab tojás
- 1 darab biocitrom
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét.
A sárgáját keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tejet, az olajat és a vaníliakivonatot, keverjük alaposan össze.
Egy másik tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a sütőport, a sót és a kakaót.
Keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, míg homogén masszát nem kapunk.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk a tésztához.
Öntsük a tésztát egy kivajazott, 20x30 centis tepsibe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A túrót keverjük össze a kétféle cukorral, majd forgassuk bele a tojást, a búzadarát és a citrom reszelt héját. Keverjük alaposan össze.
Kanalazzunk a túróból a kakaós piskótába, mindenhova jusson belőle, viszonylag sűrűn lesznek a pöttyök.
Toljuk a sütit a sütőbe, körülbelül 30-35 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors