Bögrés amerikai palacsinta egyszerűen - szuper reggeli, amivel nem foghatsz mellé
Vacsorára is jó ám
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Vörös áfonyás energiagolyó: 15 perces egészséges nasi
Lasagne újragondolva: rakottas helyett mennyei, tartalmas leves
Superfood saláta tele vitaminnal: őszi immunerősítés a javából
Puha sütőtökös-banános süti: tojás- és tejmentes recept
Krémes mac and cheese ropogós baconnel: laktató egytálétel
Az amerikai palacsinta (pancake) olyan, mint az okos lány a mesében. Tudjátok, aki jött is, meg nem is, hozott is ajándékot, meg nem is. Lehet enni melegen, de akkor is jó, ha kihűl. Ha marad a vacsora után, másnap jó lesz uzsonnásdobozba.
Lehet édes, de sós is, és a tészta mindkettőnél ugyanaz. Lehet rajta különféle lisztekkel és növényi tejekkel reformálni, és akkor egészségesebb is lesz. Vessék rám a követ az amerikaiak, szerintem a sima verzió nem annyira nagy durranás, azért az van a képen, mert az lesz viszonylag szépen fotózható.
Ha ránk hallgattok, sülés közben megszórjátok valamivel (édes, sós is lehet), úgy sokkal izgalmasabb a végeredmény. Ha mégis a legegyszerűbb, édes verzióra vágytok, natúran süssétek meg a palacsintákat, és aztán mehet rá jó bőven a juharszirup, ha igazán autentikusak akarunk lenni. Vagy reálisan gondolkodva a méz, a lekvár, a nutella, a gyümölcs, a tejszínhab, stb.
Lehet gyors vacsora sósan, vagy isteni reggeli édesen
Ennél eggyel turbósabb édes verzió az, ha a serpenyőbe öntött tésztát azonnal megszórjuk pl. csokidarabkákkal, apró szemű, vagy apróra vágott gyümölccsel, mazsolával, aszalt áfonyával, de akár apróra tört dióval is, vagy ami még eszükbe jut.
A sós verzót szoktam csinálni gyors vacsorának is, ehhez még sütés előtt készítsük maguk mellé a beleszánt alkotórészeket, nálunk a nyertes páros a sonka+kukorica. De lehet kísérletezni bármivel, a sajttól a kolbászon át az édesköményig. A hozzávalókat kivételesen amerikai módon, térfogatban adjuk meg, működik.
Hozzávalók, kb 10-12 darabhoz, kettőnél több emberre érdemes rögtön duplázni.
Pancake recept
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1.25 csésze liszt
- 1 csésze tej
- 1 evőkanál (nyírfa) cukor
- 0.5 teáskanál só
- 3 teáskanál sütőpor
- 1 darab tojás
- 2.5 evőkanál olvasztott, de nem forró vaj/olaj, ebből 2 megy a tésztába, a maradék a sütéshez
Elkészítés:
2. Aprítsuk fel a belevalókat.
3. A sütéshez a serpenyőket előkészítjük (én kettőben szoktam), a maradék fél evőkanál vajat/olajat egy darab összehajtogatott papírtörlőre öntjük, és azzal áttöröljük a serpenyőket, sütés közben már nem kell majd.
4. Kis-közepes lángon sütjük majd őket, egy palacsintához kb. fél merőkanál tésztát öntünk a serpenyőbe, nem kell szétkenegetni. Ha szórunk rá plusz tartalmat, azt is rögtön most kell megejteni.
5. Amikor a teteje erősen buborékos lesz, szilikonlapáttal megfordítjuk. Oldalanként kb másfél-két perc kell neki, úgy lőjük be a hőfokot, hogy ne legyen nagyon forró, mert akkor olyan hamar megbarnul, hogy a belseje még nyers marad.