Bögrés amerikai palacsinta egyszerűen - szuper reggeli, amivel nem foghatsz mellé
Vacsorára is jó ám

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az amerikai palacsinta (pancake) olyan, mint az okos lány a mesében. Tudjátok, aki jött is, meg nem is, hozott is ajándékot, meg nem is. Lehet enni melegen, de akkor is jó, ha kihűl. Ha marad a vacsora után, másnap jó lesz uzsonnásdobozba. 

Lehet édes, de sós is, és a tészta mindkettőnél ugyanaz. Lehet rajta különféle lisztekkel és növényi tejekkel reformálni, és akkor egészségesebb is lesz. Vessék rám a követ az amerikaiak, szerintem a sima verzió nem annyira nagy durranás, azért az van a képen, mert az lesz viszonylag szépen fotózható.

 

Ha ránk hallgattok, sülés közben megszórjátok valamivel (édes, sós is lehet), úgy sokkal izgalmasabb a végeredmény. Ha mégis a legegyszerűbb, édes verzióra vágytok, natúran süssétek meg a palacsintákat, és aztán mehet rá jó bőven a juharszirup, ha igazán autentikusak akarunk lenni. Vagy reálisan gondolkodva a méz, a lekvár, a nutella, a gyümölcs, a tejszínhab, stb.

Lehet gyors vacsora sósan, vagy isteni reggeli édesen

Ennél eggyel turbósabb édes verzió az, ha a serpenyőbe öntött tésztát azonnal megszórjuk pl. csokidarabkákkal, apró szemű, vagy apróra vágott gyümölccsel, mazsolával, aszalt áfonyával, de akár apróra tört dióval is, vagy ami még eszükbe jut. 

A sós verzót szoktam csinálni gyors vacsorának is, ehhez még sütés előtt készítsük maguk mellé a beleszánt alkotórészeket, nálunk a nyertes páros a sonka+kukorica. De lehet kísérletezni bármivel, a sajttól a kolbászon át az édesköményig. A hozzávalókat kivételesen amerikai módon, térfogatban adjuk meg, működik.

Hozzávalók, kb 10-12 darabhoz, kettőnél több emberre érdemes rögtön duplázni.

Pancake recept

Pancake

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1.25 csésze liszt
  • 1 csésze tej
  • 1 evőkanál (nyírfa) cukor
  • 0.5 teáskanál
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 1 darab tojás
  • 2.5 evőkanál olvasztott, de nem forró vaj/olaj, ebből 2 megy a tésztába, a maradék a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

1. Nagyobb tálba kerül a liszt, a sütőpor, a cukor és a só. Egy másikba a tej, a tojás, és 2 evőkanál vaj/olaj. A kettőt összeöntjük, elkeverjük, pici csomók maradhatnak benne, az nem gond. A tészta állaga jóval sűrűbb lesz, mint egy normál palacsinta, nem kell megijedni, ez ilyen.

2. Aprítsuk fel a belevalókat.

3. A sütéshez a serpenyőket előkészítjük (én kettőben szoktam), a maradék fél evőkanál vajat/olajat egy darab összehajtogatott papírtörlőre öntjük, és azzal áttöröljük a serpenyőket, sütés közben már nem kell majd.

4. Kis-közepes lángon sütjük majd őket, egy palacsintához kb. fél merőkanál tésztát öntünk a serpenyőbe, nem kell szétkenegetni. Ha szórunk rá plusz tartalmat, azt is rögtön most kell megejteni.

5. Amikor a teteje erősen buborékos lesz, szilikonlapáttal megfordítjuk. Oldalanként kb másfél-két perc kell neki, úgy lőjük be a hőfokot, hogy ne legyen nagyon forró, mert akkor olyan hamar megbarnul, hogy a belseje még nyers marad.
Ezt is szeretjük