Borfesztiválok és egyéb másnapok idején életmentő: a korhelyleves
Legyen mindig otthon savanyú káposzta és kolbász!
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A korhelylevest hagyományosan újévi ételnek képzeljük, de sokat veszítünk vele, ha tényleg csak az év egyetlen napján készítjük. Egyrészt másnaposnak lenni ilyenkor is lehet. Másrészt meg tipikusan az az étel, aminek a bevásárlólistája eléggé rövid, a hozzávalók közül nagyjából savanyú káposzta nincs mindig otthon. És tényleg nagyon jól esik a meggyötört gyomornak.
Ráadásul összerakni is nagyon egyszerű - hát, tudtak valamit a régi háziasszonyok, nem volt idejük egész nap a tűzhely mellett állni a levesért, volt nekik más dolguk is. Nekünk is van, ráadásul ha éppen egy szüreti mulatságon vagy borfesztiválon csapattuk előző nap, nem is igen van kedvünk. Igényünk viszont igen a meleg ételre, ami eltüntetni a gyomrunkból az előző napi kihágások kellemetlen érzetét.
Ha rám hallgattok, a buliból már eleve úgy mentek haza, hogy megálltok az éjjel-nappalinál, és magatokhoz vesztek egy zacskó savanyú káposztát. Hagyma, babérlevél, kolbász és szalonna csak van otthon, vagy ha nincs, akkor gyorsan pótoljátok.
Hagyományos étel, hagyományos megoldások
A korhelyleves pont úgy készül, mint a legtöbb hagyományos magyar étel: zsiradékon hagymát dinsztelünk, megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a fő hozzávalót, felöntjük vízzel, fűszerezzük, és megfőzzük. A végén pedig tejfölt teszünk rá, és foszlós fehér kenyérrel megesszük.
Korhelyleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 1 darab füstölt szalonna tenyérnyi
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 kilogramm savanyúkáposzta
- 30 dekagramm füstölt kolbász
- ízlés szerint só, bors
- 1 darab babérlevél
- 2 liter víz
- tejföl a tetejére
Elkészítés:
A szalonnát kis kockákra vágjuk, és a zsiradékon elkezdjük sütni. Közben felkockázzuk a hagymát is, és megdinszteljük rajta.
Amikor üveges a hagyma, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát.
Megkóstoljuk a káposztát. Ha jó, egy kicsit kisebbre daraboljuk (nem kell túlzásokba esni, csak úgy hanyagul, három mozdulattal). Ha túl savanyú vagy sós, akkor előbb mossuk ki vízzel.
Tegyük bele a fazékba, és öntsük fel vízzel. Fűszerezzük. Adjuk hozzá a karikára vágott kolbászt is.
Lefedve főzzük addig, amíg a káposzta megpuhul.
A tányéron adhatunk hozzá tejfölt és friss fehér kenyeret. Vagy másnaposat, mint mi.
Fotó: Shutterstock