Selymes borkrémleves pufi habgaluskával: hidegen a legjobb

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Egy barátom néhány napja üzent nekem.  Megkért, hogy - ha lehet - írjak olyan recepteket, amelyekhez nem vagy csak minimálisan kell a sütőt vagy a tűzhelyet bekapcsolni. 

Pont abban a pillanatban tettük közzé a gulyásleves elkészítését, ami egyáltalán nem felel meg ezeknek a kritériumoknak. Nosza elkezdtem összeszedni az összes hideg gyümölcs-, illetve krémleves receptjét, ami csak eszembe jutott.

Hirtelen bevillant, hogy talán 16 éves lehettem, amikor nyári szünetben apu elvitt ebédelni, méghozzá a Lánchíd közelében lévő sörözőbe. Nézegettem az étlapot, és megakadt a szemem a borkrémlevesen. Megkérdeztem, hogy ehetek-e, mégiscsak alkohol, de igen volt a válasz. 

A borleves és a nosztalgia

A borlevesről Makk Károly Liliomfi című 1954-es filmjének egyik jelenete is beugrott. Ebben a főszereplő, Liliomfi, és kísérője, Szellemfi, elmegy a házhoz, ahol szállást kínálnak nekik. Ez a ház Mariska nevelőnő háza. A nevelőnénikét Dayka Margit alakítja, aki ajtót nyit a két színésznek, sürög-forog előttük, aztán elrohan, és kemény, mély hangon kiadja az utasítást a konyhában: "Borlevest a művészeknek!"

Melegen, hidegen, ünnepre, hétköznapra

A borleves forrón ünnepi étel is lehet, de ezt most jéghidegen fogyasszuk a kánikulában. A leves fehérborból a legfinomabb. Kicsit olyan, mintha a madártej frigyre lépett volna a forralt borral. A borlevest fogyaszthatjuk desszertként is, de óvatosan, mert bizony meleg nyári estéken a fejünkbe is szállhat.

Borkrémleves tojáshabbal

borleves recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 deciliter fehérbor
  • 4 darab tojás
  • 1 csipet fahéj
  • 2 darab szegfűszeg
  • 1 darab citrom (kezeletlen)
  • gramm cukor
Recept idők

Elkészítés:

A borból tegyünk félre pár kanállal. A maradékot 1 deciliter vízzel, a szegfűszeggel, a citrom lereszelt héjával és a fahéjjal együtt tegyük fel főni.

Válasszuk szét a tojásokat. Egy másik edényben keverjük ki a tojássárgáját a cukorral, majd öntsük hozzá a hideg bort.

Ha a fűszeres bor felforrt, vegyük le a tűzről, és óvatosan öntsük a tojássárgájás keverékhez, majd folyamatosan kevergetve, lassú tűzön forraljunk rajta egyet, hogy picit besűrűsödjön.

A tojásfehérjét verjük fel egy kis porcukorral, és forgassuk bele a még forró levesbe.

Jól lehűtve tálaljuk.

Fotó: Szász Eszter/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük