Brassói aprópecsenye csirkéből, egészséges változatban: diéta alatt is bátran eheted

brassoi csirke cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem túl menő étel a brassói manapság, pedig otthon nagyon jól el lehet készíteni: a zsírból visszább vettünk, de a fokhagyma maradt.

A brassói aprópecsenye nehezen leírható étel, aminek nincs egyetlen receptje. Van, aki szárazon, van, aki szafttal készíti, ki sertésből, ki csirkéből, van, aki krumplival, más borsóval vagy mindkettővel keveri. Sokáig az a hír járta, hogy ez az éttermek maradéktemetője, jobb tőle óvakodni, ha az étlapon látjuk, mert csak maradék húsok és maradék köretek összemelegített változatát kapjuk.

Számomra a brassói lényege az alaposan odapirított hús és a sok-sok fokhagyma. Mivel a családom gyűlöli a fokhagymát, máig is szégyellem magam, miközben több fej fokhagymát teszek bele ebbe az ételbe, és félek, hogy esetleg összefutok utána anyukámmal, aki kiszagolja az utált alapanyagot. 

Fokhagymatrükk

A brutális fokhagymaszagot azzal a trükkel lehet megelőzni, hogy a fokhagymát nem pirítjuk túl, akkor adjuk a húshoz, mikor már majdnem elkészült. Így nem lesz keserű vagy túlzottan tolakodó, mégis megkapja azt a fontos szerepet, ami itt jár neki.

A legtöbb recept zsírral és sertéssel készíti, majd bő olajban sült krumplival keveri. Én most minden fronton csökkentettem a zsírtartalmon, húsnak csirkét választottam, a krumpli, amit kevertem zellerrel, répával és sütőtökkel, sütőben sült. A végén mindent összepirítottam.

Brassói aprópecsenye

brassoi csirke kicsi

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 gramm csirkemellfilé
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 darab krumpli
  • 300 gramm sütőtök
  • 1 kisebb gumó zeller
  • 1 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Először a zöldségeket sütjük meg. A sütőt előmelegítjük 200 fokon.

A krumplit, sütőtököt, zellert meghámozzuk és felkockázzuk. Egy sütőlapra szórjuk, meglocsoljuk olajjal, sózzuk és alaposan elkeverjük. A sütőbe toljuk, puhára sütjük.

A csirkét falatnyi darabokra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk.

Egy nagy, vastag aljú serpenyőt forróra hevítünk, olajat öntünk bele, majd hirtelen megpirítjuk rajta a húst. A legjobb, ha több részletben dolgozunk, hogy biztosan odapiruljon kívülről, de ne száradjon ki. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a fokhagymát, a már megpuhult zöldségeket, az egészet összerázogatva megpirítjuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük