
Roppanós brokkoli gazdag sajtmártásban: sütőben sül tökéletesre

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába
A fogás előző nap összeállítható, másnap ebéd vagy vacsi előtt csak be kell tolni a sütőbe, röpke 30 perc múlva pedig már ehetünk is.
A mamám imádta az egyszerű, könnyen összeállítható, tepsiben vagy jénaiban készült fogásokat. A brokkoliból rakottast készített, amit mindig köretként tálalt, a tetejére gyakran fűszeres zsemlemorzsát szórt, amit kevés olvasztott vajjal kevert össze.
A szósz, amivel nyakon öntjük a brokkolit, mamám receptje alapján készül, zöldségalaplével kell felönteni - én vízzel és házi ételízesítő kockával szoktam pótolni, ha nincs a fagyasztóban alaplé -, majd krémsajttal kell gazdagítani.
A sütőben sült fogást akár vegyes zöldségekből is elkészíthetjük, az egyik fej brokkolit cseréljük karfiolra, ha van otthon párolóbetétünk, a zöldségeket 4-5 percig pároljuk, csak addig, amíg szép fényesek lesznek a rózsák. Sajtnak Monterey Jacket, cheddart vagy parmezánt válasszunk.
Brokkoli sajtmártásban

Hozzávalók 6 személyre
- 2 fej brokkoli
- 6 evőkanál vaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 400 milliliter víz/alaplé
- 125 gramm krémsajt
- 1 csipet só
- ízlés szerint bors
- 1 teáskanál őrölt paprika
- 20 dekagramm Monterey Jack sajt
Elkészítés:
A brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg, majd pároljuk 4-5 percig.
A hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát aprítsuk össze.
Vegyünk elő egy serpenyőt, tegyünk bele 6 evőkanál vajat, a hagymát és a fokhagymát 4-5 percig dinszteljük rajta, majd mehet rá a liszt. Körülbelül egy percig kevergessük, majd öntsük fel vízzel és házi ételízesítő kockával/vagy alaplével, és alaposan keverjük össze.
Körülbelül 3-4 perc múlva a szobahőmérsékletű krémsajt is az edénybe kerül, sima állagúra keverjük. Sóval, borssal és fűszerpaprikával ízesítjük.
A sajtot reszeljük le.
A brokkoli egy részét öntsük egy edény vagy tepsi aljára, ezután a szószból, majd a sajtból tegyünk rá, ezt a rétegezést addig ismételjük, míg elfogynak az alapanyagok. Arra azért figyeljünk, hogy a rakottas legtetejére bőven jusson sajt!
180 fokos légkeveréses sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Fotó: Getty Images