Ponty, ahogy még sosem készítetted: ropogós bundában, különleges szósszal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez a rántott ponty nem az, amit megszoktál, mert extrán ropogós a bundája, és készül hozzá egy izgalmas, fűszeres szósz is.
A rántott ponty viszonylag hagyományos étel, különösen karácsonykor, de ebben a receptben minden másképp történik, mint ahogyan eddig megszokhattad. Egyrészt már maga a panír is fűszeres, nagyon ropogós, másrészt készül a ponty mellé két nagyon különleges mártás is – egy csípős, édes, chilis és egy majonézes, fokhagymás, kapros.
A hal mellé a köret is különleges lesz, mert balzsamecetben sült sárgarépát és angol zellert érdemes kínálni hozzá.
Buffalo-ponty
Hozzávalók 4 személyre
A Buffalo-szószhoz:
- 30 gramm vaj
- 300 gramm édes chiliszósz
- 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
- 1 teáskanál cayenne-bors
- 1 teáskanál almaecet
A pontyhoz:
- 500 gramm pontyfilé
- 200 milliliter író
- 2 darab tojás
- 4 evőkanál liszt
- 1 evőkanál füstölt paprika
- olaj a sütéshez
A sült zöldségekhez:
- 4 darab sárgarépa
- 1 darab angol zeller
- 4 evőkanál balzsamecet
A Ranch-szószhoz:
- 200 gramm majonéz
- 200 gramm író
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 gramm friss kapor
- 15 gramm friss petrezselyem
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Először készítsük el a Buffalo-szószt: egy kisebb lábosban olvasszuk fel a vajat, ebbe öntsük bele a chiliszószt, az ecetet és a fűszereket, majd jól keverjük el.
Következik a Ranch-szósz: ha nincs írónk, 200 milliliter tejbe facsarjunk bele egy evőkanálnyi citromlevet, és 15 percig hagyjuk állni.
Ha elkészült, keverjük össze a majonézzel, az átnyomott fokhagymával és az apróra vágott zöldfűszerekkel, majd sózzuk-borsozzuk.
A sült zöldségekhez a zellert és a répát vágjuk vékony szeletekre, forgassuk át a balzsamecettel, majd 175 fokon, légkeverésen 15-20 percig süssük.
A pontyfilét irdaljuk be, azaz a húsos oldalát ⅔-ig vagdossuk be pár mm eltéréssel egy éles késsel, hogy a bennmaradó szálkákat megroppantsuk. Ha ez kész, nagyobb kockákra vágjuk fel.
Az írót keverjük össze a tojással. A lisztet keverjük össze a füstölt pirospaprikával, majd liszt-tojás-liszt sorrendben „panírozzuk be” a halakat.
160 fokos olajban 4-6 perc alatt, vagy amíg aranybarna nem lesz, süssük készre a pontyfalatokat.
Az írós bundában sült pontyokra csorgassunk Buffalo-szószt, mellé pedig a megsült zöldségeket tálaljuk a Ranch-szósszal .
Ha épp nem amerikai, hanem angol módon készítenéd el a pontyot, készíts belőle fish and chipset!
Fotó: Street Kitchen