Balzsamecetes szószban grillezett gombanyárs – Könnyed, mégis laktató húspótló

gombanyárs2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Legyen szó húsról vagy gombáról, a finom, szaftos nyárs titka a jó pácban rejlik, de az sem mindegy, mennyi ideig áll benne az alapanyag.

A grillezett gombanyárs a vegák és a húsevők kedvence lesz, előbbiek húspótlóként használhatják, utóbbiak pedig köretként is elkészíthetik. A nyárs titka a pác, minél tovább áll benne a zöldség, annál finomabb lesz. A pác alapját a fokhagyma, balzsamecet, citromlé és olívaolaj képezi, de legalább ilyen fontos szerepük van a fűszereknek is: a petrezselyem és a cayenne-bors kihagyhatatlan belőle.

Próbáljunk meg kisebb csiperkegombákat beszerezni, de ha nem sikerül, félbe- vagy negyedbe vághatjuk a zöldséget. Lehet, hogy nehéz lesz a gombát a nyársra húzni, ne erőszakkal tuszkoljuk rá, mert akkor könnyen megtörik, inkább tekerő-, csavarómozdulatokkal próbáljuk meg.

Amilyen gyorsan elkészül a gomba, olyan gyorsan meg is éghet, úgyhogy nagyon oda kell rá figyelni, nem szabad sokáig hagyni a rácson. Ha nem rögtön tálaljuk, érdemes lefedni alufóliával, hogy megtartsa a hőt. 

Grillezett gombanyárs

gombanyárs

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 500 gramm csiperkegomba
  • 60 milliliter olívaolaj
  • 60 milliliter citromlé
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 0.25 teáskanál bors
  • 0.25 teáskanál cayenne-bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál balzsamecet
Recept idők

Elkészítés:

A nyársakat - ha fából készültek - áztassuk vízbe legalább 15 percre. 

A gombán kívül tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, majd alaposan dolgozzuk őket össze.

A gombákat mossuk meg alaposan, majd vágjuk őket félbe. 

Tegyük a félbevágott gombákat egy zárható zacskóba, öntsük rájuk a pácot, majd alaposan rázzuk össze, hogy a pác mindenhol bevonja a zöldséget. Tegyük a hűtőbe legalább 30-45 percre.

Melegítsük elő a grillt 150 fokon. 

Húzzuk rá a gombákat a nyársakra, ha nehezen menne rá, próbáljuk meg tekerőmozdulatokkal. Oldalanként 3-3 percig süssük a gombákat, de figyeljünk oda, nehogy megégjenek. Fólia segítségével tartsuk őket melegen, amíg nem tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük