![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Balzsamecetes szószban grillezett gombanyárs – Könnyed, mégis laktató húspótló
![gombanyárs2](https://kep.index.hu/1/0/3405/34059/340594/34059463_2608045_f1647c2d9c984ac9b1e2079746f06d1a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Legyen szó húsról vagy gombáról, a finom, szaftos nyárs titka a jó pácban rejlik, de az sem mindegy, mennyi ideig áll benne az alapanyag.
A grillezett gombanyárs a vegák és a húsevők kedvence lesz, előbbiek húspótlóként használhatják, utóbbiak pedig köretként is elkészíthetik. A nyárs titka a pác, minél tovább áll benne a zöldség, annál finomabb lesz. A pác alapját a fokhagyma, balzsamecet, citromlé és olívaolaj képezi, de legalább ilyen fontos szerepük van a fűszereknek is: a petrezselyem és a cayenne-bors kihagyhatatlan belőle.
Próbáljunk meg kisebb csiperkegombákat beszerezni, de ha nem sikerül, félbe- vagy negyedbe vághatjuk a zöldséget. Lehet, hogy nehéz lesz a gombát a nyársra húzni, ne erőszakkal tuszkoljuk rá, mert akkor könnyen megtörik, inkább tekerő-, csavarómozdulatokkal próbáljuk meg.
Amilyen gyorsan elkészül a gomba, olyan gyorsan meg is éghet, úgyhogy nagyon oda kell rá figyelni, nem szabad sokáig hagyni a rácson. Ha nem rögtön tálaljuk, érdemes lefedni alufóliával, hogy megtartsa a hőt.
Grillezett gombanyárs
![gombanyárs](https://kep.index.hu/1/0/3405/34059/340594/34059475_b2f73b42264d91abf4add62f78086450_wm.jpg)
Hozzávalók 10 darabhoz
- 500 gramm csiperkegomba
- 60 milliliter olívaolaj
- 60 milliliter citromlé
- 1 marék petrezselyem
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 0.25 teáskanál bors
- 0.25 teáskanál cayenne-bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál balzsamecet
Elkészítés:
A nyársakat - ha fából készültek - áztassuk vízbe legalább 15 percre.
A gombán kívül tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, majd alaposan dolgozzuk őket össze.
A gombákat mossuk meg alaposan, majd vágjuk őket félbe.
Tegyük a félbevágott gombákat egy zárható zacskóba, öntsük rájuk a pácot, majd alaposan rázzuk össze, hogy a pác mindenhol bevonja a zöldséget. Tegyük a hűtőbe legalább 30-45 percre.
Melegítsük elő a grillt 150 fokon.
Húzzuk rá a gombákat a nyársakra, ha nehezen menne rá, próbáljuk meg tekerőmozdulatokkal. Oldalanként 3-3 percig süssük a gombákat, de figyeljünk oda, nehogy megégjenek. Fólia segítségével tartsuk őket melegen, amíg nem tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!