A francia rakott krumpli szalonnával valami elképesztően finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A francia konyha híres csőben sült fogása: krumpli selymes mártással nyakon öntve, sütőben aranybarnára sütve.
A gratin kicsit olyan, mint a rakott burgonya, krumpliból készült tepsis fogás, amit bátran alakíthatunk és ezerféle módon tálalhatunk.
Hasonló, de nem ugyanaz
A gratin nagyon vékonyra szelt burgonyakarikákból készül, amit zsírosabb tejszínnel vagy fehér színű mártással, például besamellel önthetünk nyakon. Természetesen a sajt sem hiányozhat az így készült krumpliról. A gratint köretként is szokták tálalni, de önmagában is laktató, főleg akkor, ha a krumplit sonkával vagy baconszalonnával gazdagítjuk. A rétegek alatt az ízek találkozása fenomenális, egyszerre krémes és ropogós a textúrája, egyszerű, mégis izgalmas fogás.
Burgonyagratin
Hozzávalók 4 személyre
- 8 szelet baconszalonna
- 1 kilogramm burgonya
- 200 milliliter főzőtejszín (20%-os)
- 8 dekagramm parmezán
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- kevés vaj
- 8 dekagramm sajt (tetejére)
Elkészítés:
A baconszalonnát vágjuk kockára.
A burgonyát pucoljuk és tisztítsuk meg, majd vágjuk fel nagyon vékony karikákra. A krumplikarikákat helyezzük egy tálba. A tejszínt keverjük össze a parmezánnal, a vékonyra szelt fokhagymával, ízlés szerint sóval és borssal. Öntsük a krumplira.
Alapos keverés után pakoljuk a krumplikat enyhén kivajazott tepsibe vagy jénaiba szépen sorjában. A tetejét szórjuk meg a baconkockákkal, utána krumplival fedjük le, ezt a rétegezést addig ismételjük, míg a krumpli és a szalonna el nem fogy.
A rakott étel tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, fedjük le alufóliával, toljuk 180 fokos légkeveréses sütőbe, 25-30 perc alatt süssük meg. Tálalásnál, ha szeretnénk, friss, finomra aprított petrezselyemmel szórjuk meg.
Fotó: Getty Images