Isteni olasz, töltött pizza - A gombás calzone megéri a fáradtságot
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Jól készített pizzával mindig biztos a siker, teljesen mindegy, hogy paradicsomos, vagy fehér mártással készül, az utolsó morzsáig elfog fogyni.
A megszokott pizzák mellet újabban az édes, gyümölccsel megpakolt tésztacsodák nagy népszerűségre tettek szert, de a töltött batyuk is nagyon finomak.
A pizza calzone töltött pizza, a feltétet tulajdonképpen a tésztába csomagoljuk. Bármi belekerülhet - húsok, sajtok, zöldségek, a csomagok tetejét is változatosan alakíthatjuk, kenhetünk rá csak tojást, sajtot szórhatunk rá, vagy magából a töltelékből egy keveset kenhetünk a tésztára.
Calzone - Olasz töltött pizza gombával
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 180 milliliter meleg víz
- 1 tasak instant élesztő (7g)
- 250 gramm liszt
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
Töltelék:
- 25 dekagramm gomba
- 6 dekagramm szalonna
- 1 gerezd fokhagyma
- 8 dekagramm spenót
- 2 evőkanál olívaolaj
- 6 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál oregánó
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A meleg vizet és az olajat tálba öntjük, majd beleszórjuk az élesztőt, lisztet, sót és összedolgozzuk. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, ezután konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 1 órát pihentetjük.
A megtisztított gombát, a szalonnát és a fokhagymagerezdeket feldaraboljuk. A spenótleveleket forrázzuk le és vágjuk kisebb darabokra.
A szalonnát felforrósított olajon pirítsuk meg, majd tegyük mellé a gombát, süssük körülbelül 5 percig, utána öntsük hozzá a sűrített paradicsomot és ízesítsük sóval, borssal, oregánóval, fokhagymával, a végén a spenótot is keverjük bele.
A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, két kerek lapot formázunk, a lapok egyik felére gombás tölteléket kanalazunk, majd ráhajtjuk a másik felét. A tészta széleit nyomkodjuk össze, a kis batyukat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejükre kerülhet reszelt sajt, a gombás töltelékből, vagy a felvert tojással is megkenhetjük. A pizza calzone-t 200 fokos előmelegített sütőben 15-25 perc alatt süssük meg.
Fotó: Getty Images