
Lágy tésztájú, csupa csoki brownie: céklától lesz szaftos és ragacsos

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

30 perces, ropogósra sült cukkinipalacsinta: feta sajt is kerül bele
Ropogós

Pihe-puha zebramuffin: joghurtos kevert tészta az alap

Házi fokhagymás chiliszósz: a grillszezon kötelező kísérője

Kiadós, ízletes csirkés krumplileves: tejszíntől krémes

Így tárold a friss epret, hogy ne penészedjen meg: mutatjuk a technikát

Aranybarnára sült, parmezános csirkeszárny: kezdők is elkészíthetik
Az amerikaiak nagy kedvence, a brownie egész trükkösen készül, a tésztájában céklapüré sül, amitől sokkal lágyabb és finomabb lesz a süti.
A kevert tésztás desszert mára nem csak Amerikában, az egész világon nagyon kedvelt édes finomságnak számít. Az elkészítése egyszerű, mégis rengeteg izgalmas variáció közül lehet válogatni. Az egyik legnagyobb kedvenc a csokis változat, ami akkor igazán finom, ha cserepes a teteje, a belseje pedig lágy, szinte krémes. Ezt a textúrát nem olyan könnyű elérni, egy meglepő hozzávalónak köszönhetően azonban a süti elképesztően szaftos lesz, akár napokig is megőrzi a puha állagát - már ha marad belőle addig.
A tökéletes lágy textúra eléréséhez sokan mandula- vagy kókuszitalt használnak, mostanában azonban egyre többször találkozom céklapürével dúsított változattal, ami elképesztően finom, nincs ember a földön, aki kitalálná, mitől is olyan különleges a sütemény. A cékla remekül illik a csokis tésztába, kicsit még a színét is megbolondítja.
Tipp
A céklát kesztyűben érdemes megpucolni, mert befogja a bőrt. A főzése nem kétperces munka, míg puha lesz, az másfél óra is lehet. Ha kicsit különlegesebbre szeretnéd készíteni, akkor tepsiben süsd puhára a céklát - így kicsit füstösebb lesz. A brownie tetejére porcukor vagy olvasztott csoki kerülhet.
Céklás brownie

Hozzávalók 4 személyre
- 90 gramm étcsoki
- 75 gramm vaj
- 100 gramm cukor
- 140 gramm liszt
- 300 gramm cékla
- 1 teáskanál sütőpor
- 30 gramm kakaó (cukrozatlan)
- 3 darab tojás
Elkészítés:
A céklát hámozzuk meg, vágjuk kockára, főzzük puhára.
A főtt céklát botmixerrel vagy aprítóval pürésítsük.
A csokit törjük darabokra, a vajat kockázzuk fel, majd vízgőz felett olvasszuk meg.
A cukrot, a céklapürét és a tojásokat keverjük egybe a csokival.
A lisztet, kakaót és a sütőport forgassuk egybe, majd a csokis-céklás keverékkel keverjük simára.
Közepes méretű tepsit (15x25) sütőpapírral béleljünk ki, majd a masszát simítsuk bele. 180 fokos előmelegített sütőben, 15-25 perc alatt süssük készre, porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images