Céklás caprese saláta: a krémesre sült zöldségre pesto is kerülhet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sütőben sült cékla, puha mozzarella és friss bazsalikom találkozik az olasz saláta téli verziójában.
A caprese saláta téli változata édesre és krémesre sült céklával készül, a karakteres ízű zöldség tökéletesen kiegészíti a semlegesebb ízű mozzarellát. A jó caprese salátából nem hiányozhat a friss bazsalikom, de ha nem tudsz hozzájutni, bazsalikompestót is használhatsz helyette, kanalazd a tetejére, szuper lesz az összhatás.
A céklát egészben, héjastól, alufóliába csomagolva érdemes megsütni, egy mozdulattal le fog róla jönni a héja, miután kivetted a sütőből. Ha szeretnéd, olívaolajjal és balzsamecettel kínáld, de simán, sóval és borssal is isteni lesz. Önálló, könnyed vacsoraként, de köretként is megállja a helyét.
Céklás caprese saláta
Hozzávalók 2 adaghoz
- 2 nagyobb darab cékla
- 200 gramm mozzarella (lében)
- 10 darab bazsalikomlevél
- ízlés szerint olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- ízlés szerint balzsamecet
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Csomagoljuk a céklákat alufóliába, majd tegyük őket egy tepsibe vagy a sütő rácsára. 40-50 percig süssük őket, a sütési idő a cékla nagyságától is függ. Ha már könnyen belemegy a villa a zöldségbe, vegyük ki a sütőből, csomagoljuk ki. Még melegen húzzuk le a héjukat egy vajazókés segítségével, majd hagyjuk őket kihűlni.
A mozzarelláról öntsük le a levet, majd vágjuk fél centi vastag szeletekre. Vágjuk ugyanekkora karikákra a céklát is.
Mossuk meg a bazsalikomleveleket, szedjük le a szárukat. Ha nincs friss bazsalikomlevelünk, 2 evőkanál bazsalikompestót használjunk helyette.
Rakosgassuk egymás mellé felváltva a céklát, a mozzarellát és a bazsalikomot. Locsoljuk meg a tetejét olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, ha szeretnénk, balzsamecettel kínáljuk.
Fotó: Getty Images