Mozzarella caprese: mitől lesz hibátlan ez az egyszerű recept?

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sokáig azt hittem, tudom mi az a mozzarella caprese: paradicsom, mozzarella és bazsalikom. Elég egyszerű képlet, egy szimpla saláta, semmi különös nincs benne.

Aztán egyszer ettem Nápolyban, és kiderült, hogy a mozzarella caprese valami egészen más dolog: habos, könnyű, levegős, tejízű mozzarella és a paradicsom, ami olyan zamatos, hogy magában is méltán kiérdemelné a gyümölcs címet, mindezen olyan illatos bazsalikom van, ami bármivel csodát művelne, ezzel a kettő mesés alappal pláne. 

Az olívaolajon múlik minden

A hab a tortán, az összekötő, a tolmács a résztvevők között, aki egységgé formálja ezt a három tökéletes főszereplőt, az olívaolaj. Ilyenkor különösen érződik, mennyire nem mindegy, milyen olívaolajat használunk, nyersen sokkal jobban érvényesülnek a zsír saját, külön ízei. 

Az illatos, érett paradicsom és a bivalymozzarella a kulcs

Mivel egyre jobban megyünk bele a nyárba, egyre finomabb paradicsomokat kapni, de azért most is érdemes nagyon körültekintően szaglászni. Ha egy paradicsom teljesen illatmentes, nem szabad megvenni, mert íze sem lesz. És bár szebben mutat a kemény, a puha paradicsomok sokkal, de sokkal finomabbak. 

Igazi, finom bivalymozzarellát már elég sok helyen lehet itthon kapni, nagyobb szupermarketekben és delikátokban mindig. Ezek összehasonlíthatatlanul finomabbak a sima, gumiszerű golyókhoz viszonyítva, csak belőlük érdemes ezt a salátát elkészíteni.

Mozzarella caprese

mozzarella-caprese - 1

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 2 darab paradicsom
  • 250 gramm mozzarella
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomot és a mozzarellát körülbelül hasonló méretű szeletekre vágjuk, felváltva egymás mellé rakosgatjuk, sózzuk, és meglocsoljuk olívaolajjal. Végül friss bazsalikomot tépkedünk a tetejére.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon