Téli céklasaláta répával és sok hagymával: vinaigrette koronázza meg
Ha egy ütős, vitaminbomba ételt keresel, akkor ez a téli céklasaláta a legtöbb szempontnak megfelel: finom, és immunerősítőnek is beillik.
A cékla ezúttal egy meleg köret képében ölt testet: sütőben sütve, pikáns öntettel nyakon borítva, friss rukkolával kiegészítve.
Az öntet édeskés ízét a frissen facsart mandarinlé és a sütés közben rácsepegtetett méz adja meg, amit a tálalásnál ropogós fenyőmaggal vagy bármilyen más magvakkal is meghinthetsz.
A céklát hámozzuk meg.
A lila hagymát tisztítsuk meg, az egyik felét reszeljük le, a másik felét vágjuk vékony szeletekre.
A mandarinokat öblítsük le, töröljük szárazra és tegyük félre.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A céklát szeleteljük fel vékonyra, majd tegyük bele egy tepsibe.
Adjunk hozzá 1 evőkanál olívaolajat, 1 kávéskanál sót, illetve 2 csipet borsot és egy evőkanál vizet.
Forgassuk alaposan át a céklát a fűszerekkel és az olajjal, majd takarjuk le alufóliával és süssük kb. 30 percig, vagy ameddig a cékla megpuhul.
Amíg sül a cékla, vegyük elő a mandarinokat. Ha biogyümölcs, reszeljük le finoman a héjukat. Kettőnek facsarjuk ki a levét egy kisebb tálkába, kettőt pedig tegyünk félre a tálaláshoz.
Adjuk hozzá a léhez az almaecetet, a reszelt hagymát és a maradék olívaolajat. Keverjük össze, fedjük le és tegyük félre.
A másik két mandarinról, aminek lereszeltük a héját, hámozzuk le a fehér héj részt is. Ezután szeleteljük fel vékony karikákra.
Közben a már majdnem megsült céklát vegyük ki a sütőből, csepegtessük meg a mézzel, majd takarjuk le és tegyük vissza még 10 percre.
Ezt követően vegyük ki a sütőből, öntsük rá a korábban kikevert, hagymás, mandarinos öntetet is és óvatosan keverjük össze.
A tálaláshoz halmozzuk a rukkolát egy tálra, majd tegyük rá a tepsiben sült céklát is. Ezután helyezzük rá a tetejére a felszeletelt mandarint, és lilahagyma-szeleteket, végül pedig szórjuk meg fenyőmaggal.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu