Mézes céklasaláta sült zöldségből: citrus emeli ki az ízeket

2
Nyomtatás
ceklasalata
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A cékla, mint a tél egyik kedvelt zöldsége, rengeteg finom étel alapjául szolgál, legyen szó salátáról, köretről vagy akár desszertről is. Ezúttal egy mézes, mandarinos saláta receptjét mutatjuk.

A cékla ezúttal egy meleg köret képében ölt testet: sütőben sütve, pikáns öntettel nyakon borítva, friss rukkolával kiegészítve.

Az öntet édeskés ízét a frissen facsart mandarinlé és a sütés közben rácsepegtetett méz adja meg, amit a tálalásnál ropogós fenyőmaggal vagy bármilyen más magvakkal is meghinthetsz.

Céklasaláta

ceklasalata

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 800 g cékla
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 kk.
  • 2 csipet bors
  • 1 ek. almaborecet
  • 4 db mandarin
  • 1 db lila hagyma
  • 2 ek. méz
  • 200 g rukkola
  • tálaláshoz fenyőmag
Recept idők

Elkészítés:

A céklát hámozzuk meg.

A lila hagymát tisztítsuk meg, az egyik felét reszeljük le, a másik felét vágjuk vékony szeletekre.

A mandarinokat öblítsük le, töröljük szárazra és tegyük félre.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

A céklát szeleteljük fel vékonyra, majd tegyük bele egy tepsibe.

Adjunk hozzá 1 evőkanál olívaolajat, 1 kávéskanál sót, illetve 2 csipet borsot és egy evőkanál vizet.

Forgassuk alaposan át a céklát a fűszerekkel és az olajjal, majd takarjuk le alufóliával és süssük kb. 30 percig, vagy ameddig a cékla megpuhul.

Amíg sül a cékla, vegyük elő a mandarinokat. Ha biogyümölcs, reszeljük le finoman a héjukat. Kettőnek facsarjuk ki a levét egy kisebb tálkába, kettőt pedig tegyünk félre a tálaláshoz.

Adjuk hozzá a léhez az almaecetet, a reszelt hagymát és a maradék olívaolajat. Keverjük össze, fedjük le és tegyük félre.

A másik két mandarinról, aminek lereszeltük a héját, hámozzuk le a fehér héj részt is. Ezután szeleteljük fel vékony karikákra.

Közben a már majdnem megsült céklát vegyük ki a sütőből, csepegtessük meg a mézzel, majd takarjuk le és tegyük vissza még 10 percre.

Ezt követően vegyük ki a sütőből, öntsük rá a korábban kikevert, hagymás, mandarinos öntetet is és óvatosan keverjük össze.

A tálaláshoz halmozzuk a rukkolát egy tálra, majd tegyük rá a tepsiben sült céklát is. Ezután helyezzük rá a tetejére a felszeletelt mandarint, és lilahagyma-szeleteket, végül pedig szórjuk meg fenyőmaggal.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon